Gepubliceerd: 2 april 2022

E-boeken en audioboeken in het Oekraïens

Hieronder vind je een lijst met links voor kinderen en hun ouders naar kinderboeken en educatief materiaal in het Oekraïens om te lezen, luisteren of kijken. Een deel van de onderstaande lijst is hier te downloaden in het Oekraïens. IBBY kreeg de lijst via de VOB en vulde deze verder aan. Veel van de websites zijn in het Oekraïens, maar de inhoud is goed te vinden door de pagina's te vertalen naar het Nederlands (in Chrome: klik met de rechtermuisknop op de pagina en kies 'Vertalen in het Nederlands).

Bronnen: Bij het maken van de inhoud is o.a. gebruikgemaakt van een lijst van sites van UNICEF, de Oekraïense uitgeverij Starý Lev / Видавництво Старого Лева (Uitgeverij Oude Leeuw), informatie van de Vereniging van Poolse bibliothecarissen SPB en andere lijstjes die op internet circuleren. De lijst mag vrij verspreid worden. We horen het graag als we nog meer links naar boeken en verhalen kunnen toevoegen!

E-boeken:

De Oekraïense uitgeverij Starý Lev heeft een aantal gratis e-boeken beschikbaar gesteld voor kinderen op https://starylev.com.ua/news/yak-zaraz-pracyuye-vydavnyctvo-starogo-leva-ta-yak-vy-mozete-dopomogty-odne-odnomu.

Morning Publishers stelt gratis downloadbare e-boeken ter beschikking: http://www.barabooka.com.ua/yak-dopomagati-dityam-u-zamknenomu-prostori/.

Op de website https://osvitoria.media/.../knyzhka-zaspokoyuye-shho.../ hebben Oekraïense uitgevers ruim zestig kinderboeken voor verschillende leeftijden beschikbaar gesteld om gratis te downloaden.

De Vereniging van Poolse Bibliothecarissen SPB biedt een lijst met links naar gratis downloads van Oekraïense kinderboeken en sprookjes: http://www.sbp.pl/artykul/?cid=24160&prev=1.

De app Yakaboo biedt hun audioboeken en e-boeken nu gratis aan: https://bit.ly/3CcZG92.

Op de website Bibliokid zijn downloads te vinden van Oekraïense verhalen, gedichten en sprookjes (ook om te luisteren), kinderliedjes, educatieve spelletjes, raadsels etc.: https://www.bibliokid.if.ua/.

De digitale kinderbibliotheek Kubo biedt gratis Oekraïense, geïllustreerde sprookjes aan in hun app en op hun website (registratie is vereist). De Oekraïense boeken staan helemaal onderaan, te herkennen aan het Oekraïense vlaggetje: https://app.kuboknihy.sk/.

Luisterboeken en -verhalen:

Via de website 4read.org zijn verschillende Oekraïense audioboeken gratis te downloaden: https://4read.org/dytlit/.

Oekraïense schrijvers lezen voor, waaronder de Oekraïense kinderboekenschrijver Mariana Savka die het verhaal "De oude leeuw" voorleest: https://www.youtube.com/watch?v=SDuH29SGPLw&list=PLmHCq7P30VRmX_itO1BQvZ64PZieEN3Hx.

Download audioverhalen van het Pavlush en Yalush Telegramkanaal en luister ze offline: https://t.me/pavlushaiyava.

Het Telegramkanaal Audiokazky Аудіоказки stelt ook gratis downloadbare audioverhalen ter beschikking: https://t.me/kazky_ukr.

Gratis audioboeken via de app Yakaboo: https://bit.ly/3CcZG92.

De prentenboekenapp BookaBooka vertaalde meer dan dertig van hun boeken naar het Oekraïens en stelt deze boeken gratis beschikbaar: https://www.bookabooka.com/bookabooka-voor-oekraine/.

Educatieve inhoud:

Online werkboeken over allerlei onderwerpen met informatie en leuke verwerkingsactiviteiten voor verschillende leeftijden (2 t/m 13 jaar): https://discursus.com.ua/series/hlyna.

Uitgeverij Noordhoff biedt gratis te downloaden Oekraïense lesboeken in samenwerking met de Oekraïense educatieve uitgeverij Ranok. Er zijn meer dan 300 lesboeken beschikbaar voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs: https://www.noordhoff.nl/oekraine.

Op jeugdbieb.nl is een uitgebreid overzicht te vinden met beschikbare boeken en educatief materiaal: https://www.jeugdbieb.nl/rubriek.php?rID=383.

Oekraïense kinderen kunnen zich inschrijven voor online lessen die worden gegeven door Oekraïense leraren: https://schooltogo.online/?fbclid=IwAR0YgqokvRXcokF1cbh6L2TaAUTHf8J3ZL2kCFgIIYmfarhtDGFy04P1CFw.

De organisatie Smart Education organiseert samen met Oekraïense leraren informatieve online bijeenkomsten voor kinderen en jongeren via Zoom en YouTube: https://bit.ly/3sDR87P.

 

Meer nieuwsitems