Gepubliceerd: 15 oktober 2023

Programma IBBY-boek&groetdag 2023

Het programma voor de IBBY-boek&groetdag op 3 november is bekend!

Reza Kartosen-Wong Nog altijd de Ander:

Mensen van Aziatische komaf in Nederlandse media en cultuur

In zijn lezing vertelt Reza over de gebrekkige, stereotiepe representatie van mensen van Aziatische komaf in Nederlandse media en cultuur en kinderliteratuur in het bijzonder. Op basis van zijn promotieonderzoek bespreekt hij de consequenties daarvoor voor Aziatische Nederlanders. En tenslotte vertelt hij aan de hand van de boeken die hij samen met Chee-Han Kartosen-Wong maakte hoe we de representatie van Aziatische Nederlanders kunnen verbeteren.

Reza Kartosen-Wong is schrijver van kinderboeken, columns en essays en docent Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. In 2019 debuteerde hij met Waar is mijn noedelsoep?!? dat hij met zijn vrouw Chee-Han schreef. In 2021 verscheen het vervolg Gebakken rijst met van alles en nog wat!!! dat dit jaar een thematitel is van de Kinderboekenweek. Voor de bundel De schoen van tien miljoen schreven Reza en Chee-Han in 2022 ‘The Hack-pack op geheime missie’, een fictief verhaal over jonge slachtoffers van het toeslagenschandaal die de Belastingdienst hacken. Momenteel werken Reza en Chee-Han aan hun derde prentenboek en aan verschillende plannen voor jeugdseries geïnspireerd op hun bestaande verhalen.

Ricardo Burgzorg
Burgzorgs blik. Zwarte mensen in prentenboeken van 1910 tot nu

Een interview met Ricardo Burgzorg door Arjan Peters over Burgzorgs blik, een boek over en tentoonstelling van Burgzorgs unieke collectie van internationale prentenboeken en geïllustreerde kinderboeken waar zwarte mensen in zijn afgebeeld. Over hoe boeken de manier weerspiegelen waarop er veelal naar zwarte mensen gekeken werd en hoe die beeldvorming pas in de laatste decennia in gunstige zin is veranderd.

Ricardo Burgzorg is een veelzijdig cultureel ondernemer, adviseur en bestuurder. Hij werkte onder meer voor het Fonds Podiumkunsten, was productieleider bij theatergezelschap De Nieuw Amsterdam en is lid van de Raad van Advies van het Nederlands Letterenfonds. Arjan Peters werkte als literair journalist en als literair criticus, verslaggever en redacteur. Van zijn hand verschenen verscheidene boekpublicaties.

Najiba Abdellaoui
Verhalen als spiegels en ramen

Najiba Abdellaoui is dichter, schrijver en communicatiedeskundige. Ze schrijft gedichten, spoken word, columns en korte verhalen. Als performance poet en eerste vrouwelijke winnares van het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam deelde Najiba Abdellaoui haar werk op verschillende (inter)nationale podia. Ze geeft workshops spoken word en personal storytelling aan jongeren. Haar debuut Bo en Mo verdwaald in de tijd verscheen in 2020 bij ROSE stories. Najiba vertaalde het prentenboek Het mooiste blauw en was een van de deelnemers aan Every Story Matters. Every Story Matters is een Europees project dat zich richt op het op grote schaal inclusiever maken van kinder- en jeugdliteratuur. Every Story Matters wil in de eerste plaats zelf bijdragen aan een diverser letterenveld door te werken aan sensibilisering en diversiteit. In een talentontwikkelingstraject gecoördineerd door ROSE stories, kregen zes auteurs/illustratoren de ruimte om een verhaal te ontwikkelen om zo nieuwe rolmodellen te creëren voor een jong en divers publiek. Het programma is gebaseerd op het ROSE kinderverhalentraject en wordt ondersteund door het Nederlands Letterenfonds. In haar lezing zal Najiba vertellen over haar eigen werk en over Every Story Matters.

Linda Dielemans
Schaakmat! (Of hoe een prehistoricus een middeleeuwer vangt)

De basis van een historisch jeugdboek is een raamwerk van echte mensen, plekken en gebeurtenissen. Als dat boek zich afspeelt in de prehistorie, zijn dat vooral voorwerpen en vindplaatsen. Maar wat als je als prehistorisch archeoloog ineens wordt gegrepen door een middeleeuwse vondst? Linda Dielemans (1981) vertelt over het onderzoek voor haar boek Koningsspel, dat draait om de beroemde Lewis-schaakstukken die in 1831 werden gevonden in de duinen van Uig Bay op het Schotse eiland Lewis. Linda Dielemans is archeoloog en schrijver van jeugdboeken als Schaduw van de leeuw (2018) en Brons: over glimmende schatten in mistige moerassen (2019). Ze spelen zich voornamelijk af in de prehistorie, van de oude steentijd tot en met de bronstijd. Alleen voor haar nieuwste boek, Koningsspel (2023), dompelde ze zich onder in de twaalfde eeuw. Ná Christus.

We sluiten de middag af met een verrassingspresentatie.

De middag vindt plaats van 14:00 – 17:00 in het Kunstmuseum in Den Haag (Stadhouderslaan 41) met aansluitend een borrel bij restaurant Gember (naast het Kunstmuseum).

Aanmelden voor de middag kan t/m 27 oktober op ibby.secretariaat@gmail.com. De middag is gratis toegankelijk voor vrienden van IBBY en hun introducé en voor studenten van de Master Jeugdliteratuur aan Tilburg University. Aan overige deelnemers wordt een bijdrage van € 10,- gevraagd.

 

 

Meer nieuwsitems