IBBY Europe

IBBY Europe

De IBBY-secties in de Europese landen zijn verenigd in IBBY Europe.

IBBY heeft secties in 33 landen in Europa, die verenigd zijn in IBBY Europe. IBBY Europe organiseert een regionale conferentie, geeft een nieuwsbrief uit en beheert de website ibby-europe.org waarop een selectie boeken te vinden is in talen die in Europa worden gesproken. 

Regionale conferenties

IBBY Europe organiseerde in 2017 en 2019 een eendaagse regionale conferentie tijdens de Kinderboekenbeurs in Bologna. Hier kunnen de Europese secties elkaar ontmoeten en worden best practices, inspirerende projecten en kennis uitgewisseld. In 2023 zal de derde conferentie plaatsvinden in Bologna met de titel 'Finding a Safe Home in Books'. Lees hiernaast meer. 

De conferenties in 2017 en 2019 gingen over onderwerpen die actueel zijn in heel Europa.
In 2017 had de conferentie de titel "Bridging worlds - Reaching out to young refugees with books and stories". Lees hier het verslag van deze dag.  
In 2019 ging de conferentie over meertaligheid onder de titel "Languages in Europe - Children reading in a multilingual environment".  Lees hier het verslag en bekijk hier de verschillende presentaties. 

Nieuwsbrief

IBBY Europe verstuurt twee keer per jaar een nieuwsbrief waarin nieuws van de Europese secties wordt gedeeld. De meest recente nieuwsbrief zal op deze pagina onder Actueel worden gedeeld. Eerdere nieuwsbrieven zijn hier te vinden. Ook heeft IBBY Europe een hele actieve Facebookpagina waar vaak interessante berichten op het gebied van kinder- en jeugdliteratuur en leesbevordering worden gedeeld. 

Selectie van boeken in talen die in Europa worden gesproken

Op de website van IBBY Europe is een regelmatig vernieuwde selectie van boeken te vinden in talen die in Europa gesproken worden. Het gaat dus niet alleen om de Europese talen, maar ook enkele talen die door nieuwkomers worden gesproken, zoals Arabisch, Farsi en Dari. De Europese secties kunnen elk jaar vijf nieuwe boeken toevoegen die van hoge literaire en artistieke kwaliteit zijn. Bekijk de collectie hier

 

Actueel

Dit jaar zal er opnieuw een eendaagse conferentie van IBBY Europe plaatsvinden tijdens de Kinderboeken-beurs in Bologna. Het thema van de dag is Finding a Safe Home in Books. 

"Every child has the right to a safe home. Yet, children all over the world often face moments of doubt, insecurity, fear, loss or threat. This is where the power of stories comes in, because books can offer shelter, give hope and create awareness. Stories have the potential to show you that you are not alone, and that others are in the same situation. Books can offer ideas and scenarios that are beyond our own imagination, showing us a different and, perhaps, a better world."

Kinder- en jeugdpsychiater Winny Ang geeft een keynote over het belang van verhalen voor de ontwikkeling van kinderen. Er zullen best practices worden gedeeld van succesvolle leesbevorderings-projecten uit Slovenië, Ierland, Frankrijk en Duitsland en o.a. Edward van de Vendel en de Oekraïense kinderboekenmakers Andriy Lesiv and Romana Romanyshin vertellen over hun werk.   

​De conferentie is gratis te bezoeken voor deelnemers aan de boekenbeurs. Lees hier meer over het programma en meld je hier aan. 

​Eerder nieuws

De nieuwe nieuwsbrief is uit!
In december verscheen de laatste nieuwsbrief van IBBY Europa, met hierin het nieuws van diverse Europese secties. Klik op de link om de nieuwsbrief te openen: Nieuwsbrief december 2022.

In de nieuwsbrief van IBBY Europe van november 2020 staan berichten uit Spanje van de Spaanse en Catalaanse IBBY-secties, uit Frankrijk, Duitsland, Letland, Litouwen, Slovenië, Rusland, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. 

IBBY Litouwen vertelt over het project Tiny books to the rescue dat ontstaan is in de quarantaine door het coronavirus. Meer dan vijftig illustratoren en kinder-boekenschrijvers werden willekeurig aan elkaar gekoppeld en maakten samen een tiny book: een A4tje dat kinderen zelf thuis kunnen uitprinten en vouwen tot een boekje. Het is een cadeautje aan alle kinderen in Litouwen, om ze op te beuren en iets moois te lezen te geven. Negen tiny books zijn vertaald naar het Engels. Iedereen is welkom om ze te delen en uit te printen. Je vindt de boekjes hier

IBBY Finland deelt een verslag van de Finse schrijfster Katri Tapola over haar bezoek aan het Italiaanse eiland Lampedusa, waar het Silent Books-project is begonnen. Katri Tapola bezocht het eiland in november 2019 tijdens het jaarlijkse IBBY-kamp, waaraan vrijwilligers van over de hele wereld kunnen deelnemen. De vrijwilligers organiseren workshops voor de kinderen op het eiland en mogen meehelpen in de kinder-bibliotheek van Lampedusa. Ook leren de deelnemers meer over wat vrijwilligers op het eiland en van de kinderbibliotheek doen voor de vluchtelingen, die vanuit Noord-Afrika naar Lampedusa komen. Katri beschrijft hoe ze haar verblijf op Lampedusa ervaart, een idee krijgt voor een verhaal en hoe ze later voor een tweede keer naar Lampedusa afreist. Lees het hele verslag hier.

Een aantal IBBY-secties presenteert hun genomineerden voor de H.C. Andersen Awards 2022 en de Outstanding Books for Young People with Disabilities en deelt nieuws over activiteiten en prijzen. 

De complete nieuwsbrief vind je hier