(Internationale) projecten

(Internationale) projecten

IBBY stelt zich ten doel om kinderen over de hele wereld toegang te geven tot boeken van hoge kwaliteit. Daarom steunt IBBY-Nederland verschillende (internationale) projecten.

Dankzij de steun van onze vrienden is het mogelijk om verschillende leesbevorderingsprojecten te steunen in binnen- en buitenland. ​

Eerder steunde IBBY-Nederland projecten in Suriname, Letland, Indonesië, Uruguay, Haïti, Zuid-Afrika, India, de Molukken, Gaza en Nederland. In 2020 en 2021 gaf IBBY donaties aan de hiernaast beschreven projecten. De foto's bovenaan de pagina zijn van de pop-up vestiging van de Library of Dreams in El Salvador. 

 

Actueel

2021

In 2021 droeg IBBY-Nederland bij aan de volgende projecten:

IBBY-bibliotheken in Gaza
In 2021 heeft IBBY-Nederland een financiële bijdrage geleverd aan de twee IBBY-bibliotheken in Gaza. Deze bibliotheken zijn een belangrijke plek voor Palestijnse kinderen om naartoe te gaan. Het zijn plekken waar kinderen zich veilig voelen, waar ze kunnen deelnemen aan activiteiten, rustig een boek kunnen lezen en andere kinderen kunnen ontmoeten. De bibliotheekjes zijn door het conflict in de Gazastrook zwaar beschadigd geraakt. Dankzij de vrienden van IBBY kon een bijdrage gegeven worden om de bibliotheken te renoveren.

Deze geldinzameling werd opgezet door het IBBY Children in Crisis Fund, dat projecten steunt voor kinderen in gebieden die zijn getroffen door oorlog, conflicten of natuurrampen. Het Children in Crisis Fund ondersteunt onder meer het inzetten van bibliotherapie, het aanleggen of vervangen van collecties en projecten die kinderen in rampgebieden in aanraking brengen met boeken.

YA-boeken voor de FLOW-O-THEEK 
Tijdens de vriendenmiddag op 29 oktober 2021 schonk IBBY drie dozen met Young Adult-boeken aan de FLOW-O-THEEK van urban cultuurhuis FLOW in Rotterdam. Initiatiefnemer en woordkunstenaar Y.M.P. wil jongeren uit Rotterdam Zuid op deze manier vaker in aanraking brengen met boeken in hun vrije tijd en ze zo stimuleren meer te lezen.

De bibliotheek op locatie is opgestart in de zomer van 2021. Dit gebeurde in samenwerking met de Bibliotheek Rotterdam, die de FLOW-o-theek een verzameling titels voor jongeren schonk. De collectie bestaat uit boeken over rolmodellen, maatschappelijke onderwerpen, over creativiteit en ondernemerschap. Vanaf het najaar van 2021 organiseert cultuurhuis FLOW ook boekenclubs voor jongeren. IBBY schonk de FLOW-o-theek zo’n 75 YA-romans uit de eigen collectie van eerder ingezonden boeken voor prijzen en tentoonstellingen.

2020

Beirut
In augustus 2020 vond in de haven van Beirut een explosie plaats die zijn weerga niet kende. Honderden gebouwen werden vernield en honderdduizenden mensen raakten dakloos. Ook de scholen en biblio- theken werden getroffen. De Libanese sectie van IBBY (LBBY) startte direct een geldinzameling en inventa-riseerde hoe zij scholen bij de wederopbouw van hun bibliotheken konden helpen. Dankzij donaties via het Children in Crisis Fund van IBBY International zijn er nieuwe boeken ingekocht en zijn in samenwerking met UNESCO al op vijf scholen renovatiewerkzaamheden gestart. Ook IBBY-Nederland heeft een financiële bijdrage kunnen leveren. We werden op de actie gewezen door Shivali Moda, een van onze twee internationale stagiaires. Lees hier meer over de renovaties van de schoolbibliotheken. 

El Salvador
In 2016 werd in San Salvador de Library of Dreams geopend, een bibliotheek waarin kinderen in een veilige meertalige omgeving via kinderboeken in aanraking kunnen komen met hun eigen cultuur. De eerste bibliotheek werd geopend in San Jacinto, in
een wijk van de stad El Salvador. IBBY-Nederland droeg bij aan een pop-up vestiging in Santo Domingo de Guzman. In dit programma worden driehonderd kinderen geënthousiasmeerd om te lezen en hun vaardigheden te ontwikkelen, zodat ze zicht krijgen op een betere toekomst.

Iran
De Nederlands/Zweedse illustratrice Marit Törnqvist is actief bij de leesbevorderingsorganisatie Read with Me in Iran. IBBY-Nederland ondersteunt dit jaar de lessen die ze aan illustratoren geeft, te beginnen met een inleidend college van zo’n drie uur aan een grote groep en vervolgens tien individuele skypelessen. Het inleidende college wordt opgenomen en verspreid onder illustratoren in Iran door Read with Me.