Projecten & Activiteiten

Projecten & Activiteiten

Books can build bridges of understanding and peace between people. ​ - Jella Lepman, oprichter van IBBY

IBBY International organiseert en steunt allerlei leesbevorderingsprojecten en is (mede-)organisator van verschillende internationale prijzen en boekencollecties, met het doel bruggen te bouwen tussen kinderen van over de hele wereld door hen toegang te geven tot kinderboeken van hoge kwaliteit. 

Lees hier meer over de oprichting en doelstellingen van IBBY. 

De nationale secties van IBBY verzorgen de nominaties voor de volgende prijzen en collecties:
 

IBBY is initiatiefnemer van International Children's Book Day, die elk jaar rond de verjaardag van H.C. Andersen op 2 april plaatsvindt. Ieder jaar heeft de dag een thema en is er een speciale tekst en illustratie die door steeds een andere nationale sectie wordt verzorgd. Lees hier meer.

Elke twee jaar vindt het internationale Congres plaats, waar alle nationale secties elkaar kunnen ontmoeten. Tijdens het congres is de General Assembly en de feestelijke uitreiking van de H.C. Andersen Awards en de certificaten van de Honour List. Daarnaast is er een programma van lezingen, presentaties, tentoonstellingen en culturele activiteiten. Het congres wordt elke keer georganiseerd in samenwerking met een nationale sectie en het congres vindt plaats in het land van organisatie. In 1996 was IBBY-Nederland de organisator en was het congres in Groningen. 

Bookbird is een internationaal academisch tijdschrift over kinder- en jeugdliteratuur dat elk kwartaal wordt uitgegeven door IBBY. Lees hier meer over de nieuwste nummers, het inzenden van kopij en hoe je abonnee kunt worden. 

Op www.ibby.org vind je meer informatie over andere projecten van IBBY International, zoals het Children in Crisis Fund en het Yamada Fund. ​

In de kalender staan alle data van activiteiten, persconferenties, boekenbeurzen waar IBBY aanwezig is en de publicatiedata van Bookbird.

 

 

 

 

 

 

Actueel

Internationale congressen

In 2020 zou het internationale IBBY-congres plaatsvinden in Moskou. Helaas besliste de corona-pandemie anders. Gelukkig is de organisatie niet bij de pakken gaan neerzitten en werd er snel een nieuwe datum voor het congres vastgesteld: het 37e internationale IBBY Congres vond plaats van 10 t/m 12 september 2021 in Moskou.

​Het 38e internationale IBBY-congres vindt plaats van 5 t/m 8 september 2022 in Putrajaya in Maleisië. Het thema van het congres is "The power of stories". Tot en met 15 maart 2022 is het mogelijk om een voorstel in te dienen voor een (poster)presentatie over een van de subthema's. Kijk op de speciale congreswebsite voor de "Call for papers" en voor meer informatie over het congres: www.ibbycongress2022.org.

​Sjaals voor IBBY

IBBY International is een geldinzamelingsactie gestart om de activiteiten van de organisatie wereldwijd te ondersteunen. Tien illustratoren die de Hans Christian Andersen Award hebben gewonnen hebben een ontwerp gemaakt voor een zijden sjaal. De sjaals zijn in gelimiteerde oplage verkrijgbaar en zijn hier te bestellen.