IBBY-Asahi Reading Promotion Award

IBBY-Asahi Reading Promotion Award

De IBBY-Asahi Reading Promotion Award wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een organisatie die bijzonder werk verricht op het gebied van leesbevordering.

De IBBY-Asahi Reading Promotion Award wordt twee-jaarlijks uitgereikt aan een organisatie die bijzonder werk verricht op het gebied van leesbevordering en daarbij een blijvende bijdrage levert aan het samenbrengen van kinderen en boeken.

De prijs is in 1986 ingesteld en werd tot 2004 jaarlijks uitgereikt. Sponsor is de Japanse krant Asahi Shimbun. De nationale secties van IBBY kunnen projecten van over de hele wereld nomineren. De jury bestaat uit leden van het IBBY Executive Committee. 

Tijdens het tweejaarlijkse IBBY-congres wordt de prijs van 10.000 dollar en een diploma uitgereikt aan het winnende project.

Lees meer over de prijs en de bekroonde projecten
op www.ibby.org


NEDERLANDSE VOORDRACHTEN

2000   Centrum voor kinderliteratuur in Letland

2001   Centrum voor kinderliteratuur in Letland

2002   'Ein Bücherbus in Nicaragua'

2003   'Ein Bücherbus in Nicaragua'

2004   'Ein Bücherbus in Nicaragua'

2006   'Ein Bücherbus in Nicaragua'

2008   Gruppo Cerro Largo de Promoción ​

           de la Lectura (Uruguay)

2010   Geen nominatie

2012   Kelompok Pencinta Bacaan Anak 

           (Indonesië)

2014   Geen nominatie
2016   O Mundo: a little world library (België)

2018   Geen nominatie

2020   Stap op de rode loper! 

2022   De VoorleesExpress (Nederland) en De

           Verhalenweverij (België)

 

Actueel 

Winnaar Asahi Reading Promotion Award 2022 

Op de kinderboekenbeurs in Bologna is het winnende project van 2022 bekendgemaakt: Ilitaqsinniq – Pinnguaqta (Nunavut Literary Council, Canada). Pinnguaqta is een intergenerationeel family literacy initiatief waarbij waarden uit de Inuitcultuur centraal staan, speciaal gericht op jonge kinderen van 0-6 jaar en hun ouders/verzorgers. Het programma ondersteunt en stimuleert hen bij de opvoeding, ontwikkeling van geletterdheid en andere essentiële vaardigheden ter voorbereiding op het formele onderwijs. De hele gemeenschap wordt hierbij betrokken om zo te zorgen dat de kinderen opgroeien in een warme, veilige en ondersteunende omgeving.

​Lees hier meer over het winnende project en kijk de persconferentie met de bekendmaking hier terug. 


Nominaties IBBY-Nederland 2022

IBBY-Nederland nomineert twee projecten voor de IBBY-Asahi Reading Promotion Award 2022: De VoorleesExpress (Nederland) en De Verhalenweverij (Vlaanderen).​

De VoorleesExpress
De VoorleesExpress is in 2006 opgericht met het doel kinderen en ouders in gezinnen waar weinig taalstimulering plaatsvindt via voorlezen en speelse activiteiten te helpen taal en leesplezier een structurele plek in het gezin te geven. Van een Utrechts initiatief is de VoorleesExpress uitgegroeid tot een landelijk netwerk in meer dan honderd Nederlandse gemeenten. Inmiddels heeft de VoorleesExpress meer dan 30.000 gezinnen bereikt. 

Meer informatie over De VoorleesExpress: https://voorleesexpress.nl

De Verhalenweverij

Ook de Vlaamse organisatie De Verhalenweverij richt zich op het bevorderen van leesplezier en talentontwikkeling bij kinderen uit kansengroepen, door middel van het vertellen van verhalen met boeken of kamishibai (vertelkastje), voorleesateliers, verhalenfotoreportages, samen lezen en creatief werken rondom verhalen. De activiteiten van De Verhalenweverij vinden vooral plaats in asielcentra, de bijzondere jeugdzorg of bibliotheken. Ze zijn vooral gericht op kinderen met een migratieachtergrond en anderstalige nieuwkomers.

​Meer informatie over De Verhalenweverij: https://www.verhalenweverij.be/

Het bestuur van IBBY-Nederland is van mening dat zowel De VoorleesExpress als De Verhalenweverij voldoet aan de criteria die IBBY International stelt aan de genomineerde projecten voor de IBBY-Asahi Reading Promotion Award. ‘Kinderen in aanraking brengen met goede boeken en daarmee bruggen bouwen tussen mensen en culturen’, de missie van IBBY, komt in beide projecten tot uiting. Plezier in taal en lezen staat daarbij voorop.

Beide projecten zijn goed georganiseerd, grondig ontwikkeld en worden financieel en inhoudelijk gesteund door Nederlandse en Vlaamse partnerorganisaties. Daarnaast richten beide projecten zich op het inzetten van een duurzame leescultuur, onder andere door een structurele samenwerking met de bibliotheek.

Wat opvalt bij De VoorleesExpress is de focus op de rol van de ouders; door de ouders te begeleiden en hen te leren hoe zij zélf de taalontwikkeling van hun kinderen kunnen stimuleren, wordt ingezet op duurzame verandering.

Bij De Verhalenweverij spreekt vooral het gebruiken van ‘de eigen stem’ van kinderen aan. Kinderen die normaalgesproken niet gehoord worden, kunnen door het vertellen en creëren van verhalen hun stem laten horen en hun plek in de maatschappij verwerven.

Beide projecten weten op inventieve wijze een doelgroep aan te spreken die doorgaans moeilijk te bereiken is met leesbevorderingsactiviteiten en niet vanzelfsprekend in aanraking komt met kinderboeken en voorlezen.​

Winnaar IBBY-Asahi Reading Promotion Award 2020 bekend

In 2020 ging de Award naar Casa Cuna Cuenteros in Argentinië, een leesbevorderingsproject uit Buenos Aires dat gerund wordt door vrijwilligers. Zij lezen voor in een kinderziekenhuis en organiseren daar leesbevorderingsactiviteiten voor de kinderen en
hun ouders. Vaak zijn dit families voor wie boeken niet vanzelf-sprekend zijn. De organisatie heeft er o.a. voor gezorgd dat ook deze families het plezier van lezen ontdekt hebben en toegang hebben tot boeken en dat er in het hele ziekenhuis een actieve betrokkenheid is ontstaan bij de voorleesactiviteiten. Het programma wordt inmiddels ook uitgevoerd op andere locaties in de stad.

Lees hier meer over de winnende organisatie en bekijk de bekendmaking tijdens de online persconferentie.