Silent Books

Silent Books

Silent Books - From the world to Lampedusa and back

Als reactie op de komst van vele vluchtelingen naar het Italiaanse eilandje Lampedusa, lanceerde IBBY-Italië in 2012 het project Silent Books, from the world to Lampedusa and back.

Onderdeel van het project was de oprichting van de eerste (kinder)bibliotheek op Lampedusa, speciaal voor de lokale kinderen en de kinderen die als vluchteling op het eiland aankomen. 

De bibliotheek heeft een grote collectie tekstloze
prentenboeken, de zogenaamde silent books. Het maakt niet uit welke taal je spreekt en of je kunt lezen, iedereen kan een verhaal vinden in een silent book, op basis van de afbeeldingen, associaties met eigen ervaringen en in interactie met anderen. 

De collectie van Silent Books wordt samengesteld uit inzendingen van IBBY-secties van over de hele wereld. Er zijn op dit moment vijf Silent Book-collecties.
(Klik op de link voor een overzicht van elke collectie.)

Silent Books Collection 2021 (76 boeken) 

Inzendingen van IBBY-Nederland: 

 • Saskia Halfmouw - Zoek! (2020)

 • Charlotte Dematons - Alfabet (2020)​

Silent Books Collection 2019 (67 boeken)

Inzendingen van IBBY-Nederland:

 • Mark Janssen - Eiland (2018)

 • Linde Faas - Ik neem je mee (2018)

 • Noëlle Smit - Naar de markt (2017) 

 • Tjalling Houkema - Vlooien! (2017)

 • Daan Remmerts de Vries, Ingrid en Dieter Schubert - Konijnentango (2017)

 • Saskia Halfmouw - Zaterdag (2018)

 • Marije & Ronald Tolman - Het boek (2017)​

Silent Books Collection 2017 (79 boeken)

Inzendingen van IBBY-Nederland:

 • Ted van Lieshout en Philip Hopman - Boer Boris zoekt de verschillen (2016) 

 • Alice Hoogstad - Mijn oma is een ooievaar (2016)

 • Arnoud Wierstra - Babel (2016)

 • Charlotte Dematons - Holland op z'n mooist (2015) 

 • Thé Tjong-Khing - Bosch (2015)

 • Mies Van Hout - Speeltuin (2015)

Silent Books Collection 2015 (51 boeken) 

Inzending van IBBY-Nederland: 

 • Alice Hoogstad - Monsterboek (2014)

Silent Books Collection 2013 (110 boeken) 

Inzendingen van IBBY-Nederland: 

 • Nicole De Cock - Aan de overkant (2006)

 • Charlotte Dematons - De gele ballon (2003)

 • Dieter Schubert - Monkie (1986)

 • Ingrid & Dieter Schubert - De paraplu (2010)

 • Natascha Stenvert - Bramenjam (2010)

 • Marije & Ronald Tolman - De boomhut (2009)

 • Marije & Ronald Tolman - Het eiland (2012)

 • Rop Van Mierlo - Wilde dieren (2010

De collecties zijn te vinden in de bibliotheek van Lampedusa en als reizende tentoonstelling zijn de boeken te zien geweest op internationale IBBY congressen en tijdens de Kinderboekenbeurs in Bologna.

IBBY Italië heeft tien tips verzameld voor het samen lezen van Silent Books in een context waarbij kinderen elkaars taal niet spreken.
Lees de tips hier

IBBY Zweden heeft een brochure gemaakt met ideeën voor het gebruik van Silent Books met kinderen. Deze kan hier worden gedownload.

Ook interessant is de eerste tentoonstellings-catalogus met de geselecteerde boeken van 2013, verschillende korte inleidingen door diverse betrokkenen en beschrijvingen van de boeken die onderdeel uitmaakten van de speciale Honour List. Op deze Honour List stonden De boomhut van Marije en Ronald Tolman en Aan de overkant van Nicole de Cock.  

Lees hier meer over het Silent Books-project.  

 

 

 

 

 

 

 

Actueel

Nominaties Silent Book Collectie 2023

IBBY-Nederland heeft de volgende vier boeken genomineerd voor de Silent Book Collectie 2023: 

Kleur - Marieke ten Berge
(Lemniscaat, 2022)

Dit boek is een ode aan creativiteit en fantasie. Een tekendoos met potloden kan de wereld lichter maken en kleur geven, vooral wanneer je ze kunt delen met je beste vriend. Uit een paar lijnen komt een kleurrijke wereld tevoorschijn, vol dieren en andere wezens. Zo ben je nooit alleen!
 
Rondo - Renske Gerstel
(De Harmonie, 2021)

Rondo is een tekstloos boek vol met muziek! Het is een boek, maar ook een drukke straat en een theater. Als lezer krijg je twee kaartjes voor de voorstelling! Een vrolijk en divers boek in opnieuw een originele vorm. 

Hoe lees je dit boek? Kijk hier voor een filmpje: 
https://www.deharmonie.nl/titel/rondo/.
 

Ik wil een ander bed - Tjarko van der Pol
(Luitingh-Sijthoff, 2021)

Een boek vol fantasie, humor, andere werelden en... heel veel kleine schaapjes. Op elke pagina kun je zien hoe het meisje reageert op alles wat ze meemaakt. Dit biedt aanknopingspunten om te praten over allerlei emoties, zoals verrast of bang zijn, je eenzaam voelen, en fysieke gewaarwordingen, zoals het koud of warm hebben, moe zijn, etc. Er staan zoveel kleine verhaaltjes en grappige details in dit boek, dat je het steeds opnieuw wilt lezen.

In het boek staat een QR-code naar meer informatie over het voorlezen van tekstloze prentenboeken, een filmpje van de auteur die het boek voorleest en gesprekstips. 

Hannah - Renske Gerstel
(De Harmonie, 2016)

Dit boek is een klein feestje dat we pas onlangs hebben ontdekt. Het is bedtijd, maar Hannah kruipt door het raam naar buiten en gaat op pad met een paar dieren die ze onderweg tegenkomt. Ze klimmen in een boom en verdwijnen onder de grond, waar ze een feestje vieren met thee en muziek. En waar komen ze uit als ze weer naar boven kruipen?

Door het boek open te klappen ontvouwt zich het verhaal en volg je Hannah letterlijk op haar nachtelijke avontuur. Een zeer origineel ontwerp dat we hier graag onder de aandacht willen brengen.

Bekijk hier een filmpje om te zien hoe het boek wordt gelezen.

Een selectie van de mooiste inzendingen voor de Silent Book Collectie van 2023 wordt gepresenteerd op de Kinderboekenbeurs in Bologna in maart. 

Eerder nieuws

Oproep 10e IBBY-kamp op Lampedusa


Van 22 t/m 29 oktober 2022 vindt het 10e IBBY-Lampedusa kamp plaats. Dit is een week waarin vrijwilligers (schrijvers, illustratoren, leesbevorderaars, boeken-liefhebbers, mensen die geïnteresseerd zijn in werken met boeken en vluchtelingen) samenkomen op Lampedusa om te leren over silent books en hoe je deze kunt inzetten in verschillende contexten, om workshops te geven in het bibliotheekje, meer te weten te komen over migratie in het Middellandse Zeegebied en andere IBBY-enthousiastelingen te ontmoeten.

Inzendingen Silent Books Collectie 2021 vanuit IBBY-Nederland

Saskia Halfmouw - Zoek
(Leopold, 2020)

​Charlotte Dematons - Alfabet 
(Hoogland & Van Klaveren, 2020)