Astrid Lindgren Memorial Award

Astrid Lindgren Memorial Award

De Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) is in 2002 ingesteld door de Zweedse regering ter nagedachtenis aan de in dat jaar overleden Zweedse schrijfster Astrid Lindgren.

De prijs bedraagt 5 miljoen Zweedse kronen, wat het tot de grootste (geld)prijs voor kinder- en jeugdliteratuur en leesbevordering maakt. De
ALMA wordt jaarlijks uitgereikt aan een schrijver of illustrator wiens werk van de hoogste kwaliteit is of een organisatie die zich inzet voor leesbevordering. Het werk van de laureaat wordt bij voorkeur gekenmerkt door een medemenselijke bevlogenheid waarin het kind centraal staat, waar Astrid Lindgren om bekend stond. 

Vanuit diverse organisaties op het gebied van de kinder- en jeugdliteratuur vanuit de hele wereld worden kandidaten aangedragen. IBBY-Nederland is een van de officiële "nominating bodies", organisaties die kandidaten mag nomineren. IBBY mag een auteur en een illustrator uit Nederland nomineren en daarnaast twee buitenlandse kandidaten voordragen. In aanmerking komen auteurs, illustratoren, verhalenvertellers, leesbevorderaars en leesbevorderingsorganisaties.

Download:
Voordrachten ALMA door IBBY-Nederland 2005 - heden

Lees meer over de prijs op www.alma.se


LAUREATEN

2022
Eva Lindström (Zweden)

2021
Jean-Claude Mourlevat (Frankrijk)

2020
Baek Heena (Zuid-Korea)
 
2019
Bart Moeyaert (België)
 
2018
Jacqueline Woodson (VS)
 
2017
Wolf Erlbruch (Duitsland)
 
2016
Meg Rosoff (Verenigd Koninkrijk)
 
2015
PRAESA (Zuid-Afrika)
 
2014
Barbro Lindgren (Zweden)
 
2013
Isol (Argentinië)

2012
Guus Kuijer (Nederland)

2011
Shaun Tan (Australië)
 
2010
Kitty Crowther (België)
 
2009
Tamerinstituut (Palestina)
 
2008
Sonya Hartnett (Australië)
 
2007
Banco del Libro (Venezuela)
 
2006
Katherine Paterson (VS)

2005
Ryôji Arai (Japan)
en
Philip Pullman (Verenigd Koninkrijk)

2004
Lygia Bojunga (Brazilië)

2003 
Maurice Sendak (VS)
en 
Christine Nöstlinger (Oostenrijk)

Actueel 

Nominaties ALMA 2023

Het bestuur van IBBY-Nederland heeft besloten de nominaties van 2022 te handhaven: in de categorie 'Auteurs' nomineert IBBY-Nederland Tonke Dragt en Thé Tjong-Khing wordt opnieuw voorgedragen in de categorie 'Illustratoren'. Daarnaast worden de Internationale Jugendbibliothek München en schrijver en leesbevorderaar Aidan Chambers opnieuw genomineerd.Winnaar ALMA 2022

Tijdens de kinderboekenbeurs in Bologna is de winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award 2022 bekendgemaakt. Dit is de Zweedse prentenboekenmaker Eva Lindström. Haar eigen werk is nog niet in het Nederlands verschenen. 

Foto: Jonas Adner

Lees hier meer over de winnaar en kijk hier de persconferentie terug. 

Nominaties ALMA 2022 door IBBY-Nederland bekend
 
In de categorie Nederlandse auteurs nomineert IBBY-Nederland Tonke Dragt. In de categorie illustratoren draagt IBBY-Nederland Thé Tjong-Khing voor. Voor de categorie ‘buitenland’ nomineert IBBY-Nederland traditiegetrouw de Internationale Jugendbibliothek München. Daarnaast wordt auteur en leesbevorderaar Aidan Chambers opnieuw voorgedragen.