Iedereen die van kinderboeken houdt, is van harte welkom op de IBBY Boeken & Groetendag.
Het middagprogramma bestaat doorgaans uit meerdere lezingen over relevante/actuele onderwerpen binnen de kinder- en jeugdliteratuur door professionals uit het veld. Elke twee jaar wordt tijdens deze middag de Jenny Smelik IBBY Prijs uitgereikt.
De Boek & Groetdag vindt plaats in het Kunstmuseum in Den Haag, waardoor er voor de middag gratis een kamer beschikbaar is. Vrienden van IBBY kunnen de middag gratis bijwonen en een gast meenemen, anderen betalen een kleine bijdrage.
Boek&Groetdag 2024
Dit jaar vond de IBBY Boeken- & Groetdag plaats op vrijdagmiddag 1 november in het Kunstmuseum in Den Haag.
Terugblik lezingen IBBY-boek&groetdag 2024
Om iets voor tweeën stroomt het Kunstmuseum vol met een groep IBBY-vrienden en andere geïnteresseerden. Bijna 100 mensen meldden zich aan, een hoger aantal bezoekers hadden we niet eerder tijdens de boek&groetdag. We starten met het laatste welkom van Martine Letterie, waarin ze vertelt over de vriendschapsbanden met IBBY-Cambodja en IBBY-Nepal, de SDG-boekenclub, de Outstanding Books, de Annie M.G. Schmidtlezing, de IBBY-studiemiddag, de boek&groetdag en nóg meer moois. Wat fijn dat IBBY-Nederland, mede dankzij haar vrienden, bij kan dragen aan al deze fijne projecten.
Júlia Kemendi & Karin Vingerhoets (KB) Bezwaarlijke beschrijvingen in de bibliotheek? Dilemma’s en oplossingen rond omstreden termen in gegevens over (kinder)boeken
Karin vertelt over dilemma's en oplossingen rond omstreden termen in gegevens over (kinder)boeken. Woorden kunnen verbinden, maar kunnen ook beledigen. Hierbij gaat het over woorden in boeken, tegenover woorden óver boeken. Woorden in boeken worden niet aangepast, maar naar de omschrijving van het boek over de inhoud wordt wél gekeken. Waar nodig worden hierin aanpassingen gedaan.
Júlia vertelt over het onderzoek naar kwetsende termen in KB-thesauri. Door middel van dit onderzoek willen ze een lijst van kwetsende termen samenstellen uit verschillende trefwoordenlijsten en waar mogelijk alternatieven voor deze termen invoeren.
Er zijn op dit moment drie categorieën te onderscheiden:
Er is een duidelijk alternatief. Bijvoorbeeld het woord blanken vervangen door witte mensen.
Er is nog geen definitief alternatief. Bijvoorbeeld indiaanse verhalen in plaats van indianenverhalen
Er is geen alternatief en er is sprake van een problematisch concept. Bijvoorbeeld de term derde wereld.
Marjolein Visser Jeugdliteratuur als therapie
Voor het boek ‘Voor altijd ons kind’ sprak Marjolein met dertig ouders, broers of zussen, over het verlies van een kind, broertje of zusje. Hier zijn prachtige en ontroerende verhalen uit ontstaan die haar inspireerden tot dit prentenboek, geïllustreerd door Janneke Ipenburg.
Kinderen met slaapproblemen hebben vaak een achterliggend probleem waar ze overdag tegenaan lopen: armoede, pesten, chronische ziekte, ouders met psychische problemen, kinderen die overwerkt zijn, kinderen die te moe zijn om aan zichzelf te denken. Problemen van ouders, vaak een bron van de problemen van kinderen, kun je niet zomaar voor hen oplossen. "En problemen worden zwaarder zodra ze te rusten worden gelegd."
"Voor het slapen las ik in kinderboeken. Ook in deze boeken kwamen nachtmerries voor, maar de nachtmerries werden niet uit de weg gegaan. Er werd tegen gevochten. Zonder ironie kan ik zeggen dat jeugdliteratuur mij gered heeft. Ik viel weer in slaap."
Kinderboeken kunnen écht therapeutisch werken.
Een quote van een van haar cliënten: "Het is een fijn idee dat anderen ook wakker zijn, ook al zijn het anderen in een boek. Ik ben niet alleen."
De hele lezing van Marjolein Visser is hier terug te lezen.
Rian Visser "Laat van je lezen"
Een oproep om te laten zien dat je leest en wat je leest
Dan is het woord aan onze inmiddels zesde Kinderboekenambassadeur. Zij vertelt over leesbevordering in algemene zin en hoe ze zich wil richten op doelgroepen die we nu moeilijk kunnen bereiken. Iedereen moet hun bubbel uit en alle kinderen in een boekenbubbel zien te krijgen. Hoe bereiken we nu echt de ouders die hun kind voor een schermpje zetten, of hoe bereik je de niet-lezende leerkracht: "Laat weten dat je leest en wat je leest."
Rian gaat het land door om mensen te interviewen over hun leesbevorderingsprojecten en te kijken hoe we bubbels kunnen doorbreken. Ze heeft bijvoorbeeld de website van de kinderboekenambassadeur nieuw leven ingeblazen.
Dan volgt de onthulling van de poster en het motto voor International Children’s Book Day 2025. Hier heeft Rian lessen bij gemaakt voor de onder-, midden- en bovenbouw. Er wordt dit jaar ook een wedstrijd aan verbonden (zie voor meer informatie www.ibby-nederland.nl/icbd2025).
Boek&groetdag 2022
De IBBY-boek&groetdag vond plaats op vrijdagmiddag 4 november plaats. Tijdens deze middag werd de Jenny Smelik-IBBY Prijs 2022 uitgereikt worden.
Lees hier het verslag van de middag.
Lezingen 2022
Lida Dijkstra - Lêswille ferspriede. Een terugblik van de eerste Friese Kinderboekenambassadeur
Kinderboekenschrijver Lida Dijkstra werd in 2019 door Boeken fan Fryslân gevraagd om de eerste Berneboeke-ambassadeur (BBA) van Fryslân te worden. Ze mocht zelf bepalen hoe ze die functie invulde zolang ze maar Friese kinderboeken en de Friese taal onder de aandacht bracht van een breed publiek. Nu ze het ambt bijna drie jaar vervuld heeft, kijkt Lida terug op haar Berneboeke-ambassadeurschap. Wat heeft ze gedaan, wat maakte ze mee en natuurlijk ook: welke resultaten heeft ze behaald?
Joke Linders - Waarom The Age Between van Aidan Chambers vertaald moest worden
We kennen Aidan Chambers als een bevlogen auteur voor jongeren, bezield leesbevorderaar, uitmuntend criticus en inspirerend spreker over boeken en lezers.
In The Age Between (door Linders vertaald als Tussentijd) komt dat alles samen. Onthutsend eerlijk doet hij uit de doeken waarin de kwaliteit schuilt van ‘klassieke jongerenliteratuur' als De vanger in het graan of Het achterhuis van Anne Frank, maar ook hoe zijn eigen boeken vorm en inhoud kregen. Doordat hij het theoretische verbindt met het praktische en het algemene verbindt met het persoonlijke ontstond een uniek manifest.
Pim Lammers - ‘Daar zijn kinderen toch veel te jong voor?’ - Gender- en seksuele diversiteit in de kinderliteratuur
Pim Lammers (1993) schrijft voor volwassenen én voor kinderen. Begin 2017 verscheen zijn debuut Het lammetje dat een varken is (illustraties: Milja Praagman). Het prentenboek werd bekroond met een Zilveren Griffel en daarmee werd Pim de jongste Griffel-winnaar in de geschiedenis van de prijs. Inmiddels heeft hij verschillende titels op zijn naam staan, waaronder een groot aantal kinderboeken over gender- en seksuele diversiteit. Tijdens zijn lezing geeft hij antwoord op de vraag die hij vaak hoort als reactie op zijn boeken: ‘Maar daar zijn kinderen toch veel te jong voor?’ Hij vertelt waarom gender- en seksuele diversiteit juist in kinderliteratuur een plek horen te krijgen en presenteert de nieuwe uitbreiding van Queerboeken.nl - nu ook met boekentips voor het basisonderwijs.
Ymke de Bruijn - Inclusieve kinderboeken: meer dan aantallen
Meer personages en boeken die bijdragen aan diversiteit zijn belangrijk. Voor inclusieve kinderboeken is echter meer nodig. Op basis van inzichten uit haar onderzoek gaat Ymke in op drie A’s die aandacht verdienen: aantallen, authenticiteit, en aanreiking.
Ymke de Bruijn is postdoctoraal onderzoeker bij het LUC-Societal Challenges Lab van de Universiteit Leiden. Haar onderzoek richt zich op interetnische attitudes van ouders en kinderen, en diversiteit in kinderboeken.
Eerder Nieuws
Vriendenmiddag 2021
De vriendenmiddag vond plaats op vrijdag 29 oktober 2021.
Zie de uitnodiging in de PDF voor meer informatie over het programma.