Hans Christian Andersen Awards

Hans Christian Andersen Awards

De H.C. Andersen Award is de hoogste internationale onderscheiding in de kinder- en jeugdliteratuur.

De Hans Christian Andersen Award is de hoogste internationale onderscheiding die wordt toegekend aan auteurs en illustratoren van kinderboeken. De prijs wordt elke twee jaar door IBBY International uitgereikt aan een auteur en een illustrator die met hun werk een belangrijke, blijvende bijdrage hebben geleverd aan de kinder- en jeugdliteratuur. 

De H.C. Andersen Award voor auteurs wordt sinds 1956 uitgereikt en die voor illustratoren sinds 1966. De Award bestaat uit een gouden medaille en een diploma, uitgereikt tijdens een feestelijke ceremonie tijdens het tweejaarlijkse IBBY-congres.

Elke nationale IBBY-sectie kan een auteur en illustrator uit eigen land nomineren. De laureaten worden geselecteerd door een vooraanstaande internationale jury van specialisten op het gebied van kinderliteratuur. Er wordt gekeken naar de esthetische en literaire kwaliteit van het volledige oeuvre van de genomineerden en hun vermogen om dingen vanuit het standpunt van het kind te vertellen en de nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht van kinderen aan te spreken en te stimuleren.

Lees meer over de prijs op www.ibby.org.
 

NEDERLANDSE LAUREATEN

Annie M.G. Schmidt won de award voor auteurs in 1988. Ted van Lieshout bereikte in 2014 en 2016 de shortlist. In 2004 won Max Velthuijs de award voor illustratoren. Marit Törnqvist stond in 2016 op de shortlist en Sylvia Weve in 2020. 

Op de website van IBBY International is een overzicht te vinden van alle laureaten van 1956 - heden. 

Sinds 2018 presenteert de jury naast een shortlist met vijf auteurs en vijf illustratoren een lijst met titels van uitzonderlijke kwaliteit die zij extra onder de aandacht willen brengen en waarvan ze hopen dat deze hun weg zullen vinden in verschillende taalgebieden, zodat de boeken over de hele wereld gelezen kunnen worden. In 2020 was het boek Mijn vader van Toon Tellegen een van deze titels. 


Annie M.G. Schmidt met de oorkonde en medaille in 1988. Foto: Letterkundig Museum.

 

 

 

 

Actueel 

Nominaties H.C. Andersen Awards 2024

IBBY-Nederland nomineert Edward van de Vendel in de categorie auteurs en Thé Tjong-Khing in de categorie illustratoren voor hun belangrijke en blijvende bijdrage aan de Nederlandse kinder- en jeugdliteratuur. 


Edward van de Vendel werd eerder in 2018 voorgedragen. Thé Tjong-Khing werd maar liefst vier keer eerder genomineerd: in 1972, 1988, 2008 en 2018. 

Op 6 maart zijn op de Kinderboekenbeurs in Bologna alle genomineerden bekendgemaakt. De winnaars worden een jaar later, wederom in Bologna, bekendgemaakt. De prijsuitreiking is later dat jaar op het internationale IBBY-congres in Triëst. 

Winnaars H.C. Andersen Awards 2022

Op de kinderboekenbeurs in Bologna zijn eind maart de winnaars van 2022 bekendgemaakt. 

In de categorie auteurs won Marie-Aude Murail uit Frankrijk en in de categorie illustratoren won de Zuid-Koreaanse Suzy Lee. Lees meer over de winnaars en de shortlist in beide categorieën in het persbericht


De persconferentie van IBBY International waarbij de winnaars van alle internationale IBBY-prijzen bekend werden gemaakt is hier terug te zien. 


Nominaties H.C. Andersen Awards 2022 door IBBY-Nederland bekend

IBBY-Nederland nomineert Tonke Dragt (categorie auteurs) en Sylvia Weve (categorie illustratoren) voor de Hans Christian Andersen Awards 2022. 
 
Tonke Dragt werd in 2012 ook door IBBY-Nederland voorgedragen. Sylvia Weve wordt voor de tweede keer op rij genomineerd en bereikte in 2020 de shortlist. 

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Kinderboekenbeurs in Bologna in het voorjaar van 2022 en de prijsuitreiking vindt plaats op het tweejaarlijkse IBBY-congres in datzelfde jaar. In totaal zijn er deze editie 62 genomineerden uit 33 landen. 

Downloads:

Genomineerden 2022

Voordrachten IBBY-Nederland 1968 - 2022