Outstanding Books

Outstanding Books

De internationale collectie Books for Young People with Disabilities bevat boeken voor en over kinderen en jongeren met een beperking.

Over de collectie Books for Young People with Disabilities

Elke twee jaar nomineren de nationale IBBY-secties, waaronder IBBY-Nederland, boeken voor en over kinderen en jongeren met een beperking. Deze boeken worden opgenomen in de internationale IBBY Collection of Books for Young People with Disabilities in de Toronto Public Library en is ook online te raadplegen

De collectie bevat inmiddels:

  • boeken in meer dan 40 talen

  • boeken met symbolentaal, braille, gebarentaal, tactiele vormen en textielboeken

  • fictieboeken waarin kinderen en jongeren met een beperking als (hoofd)personage voorkomen

  • boeken voor volwassenen met ontwikkelingsachterstanden, taal- en/of leesproblemen

De collectie biedt ideeën en boekenlijsten voor leerkrachten, ouders en bibliothecarissen, inspirerende voorbeelden van boeken in bijzondere vormen en formaten en volop mogelijkheden voor onderzoek naar (de geschiedenis van) de ontwikkeling van kinderboeken op dit gebied.

Elke twee jaar wordt er een selectie gemaakt uit de inzendingen voor de collectie. Deze selectie wordt gepresenteerd in een reizende tentoonstelling en in een catalogus.
De selectie bestaat uit twee categorieën: 

  1. Speciale formaten (bijv. braille, gebarentaal, tactiele boeken en textielboeken) en boeken die door vorm, inhoud en illustraties toegankelijk zijn voor kinderen met een beperking. 
  2. Fictieboeken waarin kinderen of jongeren met een fysieke of mentale beperking als (hoofd)personage voorkomen. 

Klik op de links om de catalogi in PDF te bekijken:

Selectie Outstanding Books 2023

   Opgenomen in de selectie: 

Selectie Outstanding Books 2021

   Opgenomen in de selectie: 

Selectie Outstanding Books 2019

Selectie Outstanding Books 2017

   Opgenomen in de selectie: 

Selectie Outstanding Books 2015

   Opgenomen in de selectie: 

Selectie Outstanding Books 2013

   Opgenomen in de selectie:  

Selectie Outstanding Books 2011

   Inzending door IBBY-Nederland: 

Bekijk hier eerdere selecties tussen 1981-2009. 

De Collection of Outstanding Books begon in 1985 als het IBBY Documentation Centre of Books for Disabled Young People bij het Noorse Instituut voor Speciaal Onderwijs aan de Universiteit van Oslo. In 2013 is de volledige IBBY-collectie van boeken en documentatie verplaatst naar de jeugdafdeling van de Toronto Public Library en begin 2014 heropend voor het publiek.

Via www.torontopubliclibrary.ca kan online toegang worden verkregen tot de collectie, waarbij gezocht kan worden op titel, auteur, onderwerp, formaat, trefwoord en taal.

Lees hier meer over het thema en over de geschiedenis van de collectie Outstanding Books for Young People with Disabilities. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Actueel

Voordrachten voor de collectie 2025

  • Dwarrelbos - Colette Pelt (samenstelling), Kelly Noten (fotografie) en Chrétien Versteegh (illustraties) en diverse dichters
    (PrentenboekenPlus, 2023)
  • Hoor je mij? - Caja Cazemier en Martine Letterie (Ploegsma, 2022)
  • Struikmeisje - Tineke Honingh (Van Goor, 2023)
  • Ik ben autastisch! - Bianca Toeps en Esther Walraven
    (Blossom Books, 2021, met illustraties van Roozeboos)
     

Eerder nieuws

Selectie Outstanding Books 2023 bekend


Uit 200 inzendingen uit 30 verschillende landen zijn 40 Outstanding Books gekozen. Wij zijn verheugd dat De tunnel van Anna Woltz onderdeel is van deze selectie! 

Dit betekent dat De tunnel in verschillende tentoonstellingen de wereld over zal reizen en o.a. boekenbeurzen en bibliotheken zal aandoen. De catalogus van Outstanding Books 2023 is hier in te zien. Bekijk hier het filmpje van de presentatie van de catalogus tijdens de Kinderboekenbeurs in Bologna. 


Nominaties 2023

Voor de collectie van 2023 nomineert IBBY-Nederland de volgende drie boeken:

De tunnel van Anna Woltz (Querido, 2021)
Koningskind van Selma Noort (Leopold, 2020)
Len en zijn broer van Maud Wilms & Nina Sprong-Minnaar (ill.) (Leiderschapsdomeinen, 2019)

Zowel in De tunnel als in Koningskind is de fysieke beperking van de hoofdpersoon niet het thema van het verhaal. De plot staat niet in dienst van het vertellen over het leven van een jongere met een beperking en beide boeken laten op een krachtige manier zien dat de hoofdpersonages niet hun beperking zijn. Tegelijkertijd komt in de verhalen naar voren hoe een beperking het zelfbeeld en zelfvertrouwen kan beïnvloeden en hoe de omgeving op verschillende manieren omgaat met de hoofdpersonen en wat dit met hen doet. Deze twee sterke historische jeugdromans zijn wat betreft het IBBY-bestuur een belangrijke aanvulling op de collectie in Toronto.

Len en zijn broer is een voorleesboek (6+) over het leven met een broer met een beperking. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van de zevenjarige Len, die het soms moeilijk vindt om met zijn oudere broer Steef om te gaan. Steef is anders dan andere kinderen, hij kan veel dingen niet zelf en hij kan soms ontzettend driftig worden. In het boek wordt op een invoelende manier beschreven hoe Len steeds beter leert omgaan met Steef en hoe muziek en liedjes een positieve invloed hebben op zijn gedrag. En Len ontdekt dat Steef dingen durft die hijzelf niet durft en dat hij óók van Steef kan leren. Een mooi debuut met achterin bij elk hoofdstuk een vraag die kan helpen om het thema samen met kinderen te bespreken.

Outstanding Books 2021

Dit jaar ontving IBBY International 194 inzendingen uit 31 landen in 24 talen. Uit alle genomineerde titels werden 40 ‘Outstanding books’ (uit 27 landen) geselecteerd: boeken die extra opvallen. Deze boeken krijgen een plaats in de gedrukte catalogus, die hier te downloaden is.

IBBY-Nederland nomineerde in totaal zes titels. We zijn zeer verheugd dat Het (on)gewone verhaal van Bo (en Tom), geschreven door Tineke Honingh (Van Holkema & Warendorf, 2018), is opgenomen in de selectie. 

Over het boek:
De twaalfjarige Bo verhuist van de stad naar een dorp. Een nieuwe omgeving, een nieuwe school. Ze kijkt ernaar uit en ziet er tegelijkertijd tegenop. Wat zullen de kinderen van haar vinden? Bo heeft cerebrale parese, waardoor ze spastisch is, en op haar vorige school werd ze hierom gepest. Na een rampzalige eerste schooldag besluit Bo zich te houden aan haar oude levensstijl: geen vrienden, wel boeken. En geen gesprekken, maar wel notitieboekjes. Maar dan ontmoet ze Tom, die op school in dezelfde klas zit. Tom lijkt ook geen vrienden te hebben en er is iets met zijn verleden dat hij niet wil delen. Met Tom begint haar leven anders te worden: ze brengt tijd door met andere mensen en ze gaat dingen doen waarover ze vroeger alleen in haar notitieboekjes schreef. Tom behandelt haar niet als een gehandicapt persoon, maar als een normale twaalfjarige. Net als Bo Tom begint te vertrouwen, doet hij iets vreselijks, wat haar terugbrengt naar haar traumatische verleden op haar vorige school. Door Toms pogingen om het weer goed te maken, ontdekt Bo waarom hij haar helpt. Een ontdekking die dingen voor altijd zal veranderen, niet alleen voor Bo, maar ook voor Tom.

De overige door IBBY-Nederland voorgedragen titels waren:

  • De blauwe vleugels (Jef Aerts, Querido, 2018): een verhaal over twee broers waarvan de oudste, Jadran, een geestelijke beperking heeft. De broers zijn onafscheidelijk, maar dan komt de vraag: kan Jadran wel thuis blijven wonen? De broers besluiten te vluchten. Het wordt een dappere, avontuurlijke, maar ook hopeloze reis. Over een moedig besluit en een zoektocht naar de warmte van een gezin.

  • Gozert (Pieter Koolwijk, Lemniscaat, 2020): het verhaal van Ties en zijn onzichtbare vriend Gozert. Gozert zorgt ervoor dat Ties dingen doet die niet mogen. Hij slaat mensen, steelt spullen en maakt er een chaos van. Heeft Ties (te) veel fantasie of is er iets anders aan de hand? 

  • Ik moet dit doen (Maren Stoffels, Leopold, 2020): een verhaal over Simon en Jasmin, die elkaar leren kennen tijdens een kamp voor jongeren met een dwangstoornis. Als Jasmin wegloopt, is Simon de enige die haar kan vinden. Maar daarvoor moet hij wel eerst zijn eigen angst opzij zetten.

  • Alaska (Anna Woltz, Querido, 2016): het verhaal over Sven, die aan epilepsie lijdt, zijn hulphond Alaska en Parker, die de ergste zomer van haar leven achter de rug heeft. Sven wil een stunt uithalen om te voorkomen dat hij meteen ‘die zielige jongen met epilepsie’ is. Parker wil juist het liefst onzichtbaar zijn. Ze ontdekt dat Alaska, haar lieve hond, terechtgekomen is bij pestkop Sven, die ze niet kan uitstaan. Daarom besluit ze de hond te ontvoeren… 

  • Acrobaat en Circuspraat (Colette Pelt, Stichting PrentenboekenPlus, 2020): in dit tactiele non-fictieboek zijn tien jonge acrobaten van het Utrechtse Circus Diedom gefotografeerd en vertellen zij over hun acts. De combinatie van braille en een innovatieve druktechniek maakt het voor blinde lezers mogelijk om de afbeeldingen te bekijken en te voelen, te lezen over acrobatiek en naar verhalen te luisteren via een QR-code die toegang geeft tot audiobestanden. Het boek is beschikbaar in het Nederlands en Engels.