Eerder nieuws
De studiemiddag 2022 vond plaats op vrijdagmiddag 20 mei in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Op het programma stonden de volgende lezingen:
Rosalyn Borst (Tilburg University)
Van donderende woede tot vrolijke inventiviteit:
de aan- en afwezigheid van boosheid in
prentenboeken over kind-ouderconflicten.
In deze presentatie analyseert Rosalyn Borst, promovendus bij Tilburg University, twee prentenboeken waarin een conflict tussen een kind en zijn ouder(s) centraal staat, op de aan- of afwezigheid van boosheid bij het jonge hoofdpersonage. Ze onderzoekt hoe boosheid of het ontbreken daarvan in Ben is boos (Oram en Kitamura, 1989) en Handje? (Veldkamp en Tulp, 2017) de jonge protagonist en potentieel ook de lezers helpt, of juist niet, om in het conflict controle te krijgen.
Prof. Dr. Helma van Lierop-Debrauwer
Jeugdliteratuur: een gezamenlijke onderneming.
Helma van Lierop-Debrauwer gaat dit jaar met emeritaat, na een indrukwekkende carrière in het jeugdliterair onderzoek. Van 1998 tot 2013 was ze hoogleraar jeugdliteratuur aan de Universiteit Leiden en vanaf eind 2001 aan Tilburg University. In deze lezing gaat ze in op haar bijna veertig jaar onderzoek in de kinder- en jeugdliteratuur.
Frauke Pauwels (Universiteit Antwerpen)
Van Ada Dapper, wetenschapper, tot waanzinnige coleopteroloog: meisjes, vrouwen en wetenschap in hedendaagse jeugdliteratuur.
Vrouwen zouden nog altijd te weinig vertegenwoordigd zijn in de bètawetenschappen, maar in jeugdboeken daarrond verwerven ze stilaan wel een plek – van meisje tot moeder, van zorgende uitvinder tot waanzinnige geleerde. In deze lezing vertelt Frauke Pauwels meer over het onderzoek waarop zij in 2021 promoveerde aan de Universiteit Antwerpen, waar zij nu is aangesteld als postdoctoraal onderzoeker. Haar proefschrift Niet eens een labjas? De veelstemmige verbeelding van wetenschappers en technologen in hedendaagse jeugdliteratuur vindt u hier.
Toin Duijx
Selma Niewold (1953-2022): kritisch ambassadeur van de jeugdliteratuur.
Toin Duijx vertelt over het werk van Selma Niewold en haar betekenis voor de jeugdliteratuur. Niewold was jarenlang recensent jeugdliteratuur bij de Volkskrant en redactielid van Literatuur zonder leeftijd. Ook had zij zitting in jury's, zoals de Griffeljury en de jury van de Jenny Smelik-IBBY Prijs en was ze mede-auteur van de Encyclopedie van de jeugdliteratuur en het Lexicon van de jeugdliteratuur.