mailmunch-forms-widget-1003886
top of page
Library_edited_edited.png

De jaarlijkse IBBY-boek&groetdag en de studiemiddag bieden bij uitstek de gelegenheid aan IBBY-vrienden en andere geïnteresseerden om elkaar te ontmoeten.
De studiemiddag is in het voorjaar, de boek&groetdag vindt plaats in het najaar.

vriendenmiddag%2026%20november%202%20(ib

IBBY-boek&groetdag

De IBBY-vriendenmiddag heeft een nieuwe naam! 
Iedereen die van kinderboeken houdt is van harte welkom op de IBBY-boek&groetdag.

 

Het programma van de middag bestaat doorgaans uit enkele lezingen over relevante/actuele onderwerpen binnen de kinder- en jeugdliteratuur door professionals uit het veld. Tweejaarlijks wordt tijdens deze middag de Jenny Smelik-IBBY Prijs uitgereikt.

De boek&groetdag vindt plaats in het Kunstmuseum in Den Haag, dat voor de middag kosteloos een zaal ter beschikking stelt. Vrienden van IBBY kunnen de middag gratis bezoeken en een introducé meenemen, anderen betalen een kleine bijdrage. 

Boek&groetdag 2022

De IBBY-boek&groetdag vond plaats op vrijdagmiddag 4 november plaats. Tijdens deze middag werd de Jenny Smelik-IBBY Prijs 2022
 uitgereikt worden. 
Lees hier het verslag van de middag. 


Klik op de uitnodiging voor het hele programma of download de PDF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lezingen: 

Lida Dijkstra - Lêswille ferspriede. Een terugblik van de eerste Friese Kinderboekenambassadeur
Kinderboekenschrijver Lida Dijkstra werd in 2019 door Boeken fan Fryslân gevraagd om de eerste Berneboeke-ambassadeur (BBA) van Fryslân te worden. Ze mocht zelf bepalen hoe ze die functie invulde zolang ze maar Friese kinderboeken en de Friese taal onder de aandacht bracht van een breed publiek. Nu ze het ambt bijna drie jaar vervuld heeft, kijkt Lida terug op haar Berneboeke-ambassadeurschap. Wat heeft ze gedaan, wat maakte ze mee en natuurlijk ook: welke resultaten heeft ze behaald? 

Joke Linders - Waarom The Age Between van Aidan Chambers vertaald moest worden 
We kennen Aidan Chambers als een bevlogen auteur voor jongeren, bezield leesbevorderaar, uitmuntend criticus en inspirerend spreker over boeken en lezers.
In The Age Between (door Linders vertaald als Tussentijd) komt dat alles samen. Onthutsend eerlijk doet hij uit de doeken waarin de kwaliteit schuilt van ‘klassieke jongerenliteratuur' als De vanger in het graan of Het achterhuis van Anne Frank, maar ook hoe zijn eigen boeken vorm en inhoud kregen. Doordat hij het theoretische verbindt met het praktische en het algemene verbindt met het persoonlijke ontstond een uniek manifest.   

 

Pim Lammers - ‘Daar zijn kinderen toch veel te jong voor?’ - Gender- en seksuele diversiteit in de kinderliteratuur
Pim Lammers (1993) schrijft voor volwassenen én voor kinderen. Begin 2017 verscheen zijn debuut Het lammetje dat een varken is (illustraties: Milja Praagman). Het prentenboek werd bekroond met een Zilveren Griffel en daarmee werd Pim de jongste Griffel-winnaar in de geschiedenis van de prijs. Inmiddels heeft hij verschillende titels op zijn naam staan, waaronder een groot aantal kinderboeken over gender- en seksuele diversiteit. Tijdens zijn lezing geeft hij antwoord op de vraag die hij vaak hoort als reactie op zijn boeken: ‘Maar daar zijn kinderen toch veel te jong voor?’ Hij vertelt waarom gender- en seksuele diversiteit juist in kinderliteratuur een plek horen te krijgen en presenteert de nieuwe uitbreiding van Queerboeken.nl - nu ook met boekentips voor het basisonderwijs. 

Ymke de Bruijn - Inclusieve kinderboeken: meer dan aantallen

Meer personages en boeken die bijdragen aan diversiteit zijn belangrijk. Voor inclusieve kinderboeken is echter meer nodig. Op basis van inzichten uit haar onderzoek gaat Ymke in op drie A’s die aandacht verdienen: aantallen, authenticiteit, en aanreiking. 
Ymke de Bruijn is postdoctoraal onderzoeker bij het LUC-Societal Challenges Lab van de Universiteit Leiden. Haar onderzoek richt zich op interetnische attitudes van ouders en kinderen, en diversiteit in kinderboeken.
 


Vriendenmiddag 2021

De vriendenmiddag vond plaats op

vrijdag 29 oktober 2021.


Zie de uitnodiging in de PDF voor meer informatie over het programma. 

(Klik op de plaatjes om de PDF te openen.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vriendenmiddag 2020

Vanwege de coronacrisis vond de vriendenmiddag in 2020 online plaats.

Kijk hier de opname van de vriendenmiddag op 13 november 2020 terug. 


 

 1- Uitnodiging IBBY Vriendenmiddag 2021_voor web.png
2- Uitnodiging IBBY Vriendenmiddag 2021_voor web.png
Plaatje-1.jpg

Studiemiddag

Bij de studiemiddagen ligt de nadruk op recent wetenschappelijk onderzoek. Onderzoekers vertellen over hun lopende projecten, in- en uitgeleid door
co-referenten die vervolgens de discussie met de zaal leiden. Tweejaarlijks wordt tijdens deze middag de Miep Diekmann Thesisprijs uitgereikt aan de auteur(s) van de beste Nederlands- of Engelstalige masterthesis op het gebied van de studie van de kinder- en 
jeugdliteratuur.

De middag is gratis voor vrienden van IBBY en studenten van de master jeugdliteratuur van Tilburg University. Vrienden mogen gratis een introducé meenemen. 

De volgende studiemiddag vindt plaats op 14 april 2023. 

De studiemiddag 2022 vond plaats op vrijdagmiddag 20 mei in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. 

Klik op de uitnodiging om deze in het groot te bekijken of download de PDF

 

Op het programma stonden de volgende lezingen:

Rosalyn Borst (Tilburg University)

Van donderende woede tot vrolijke inventiviteit:
de aan- en afwezigheid van boosheid in
prentenboeken over kind-ouderconflicten. 

 

In deze presentatie analyseert Rosalyn Borst, promovendus bij Tilburg University, twee prentenboeken waarin een conflict tussen een kind en zijn ouder(s) centraal staat, op de aan- of afwezigheid van boosheid bij het jonge hoofdpersonage. Ze onderzoekt hoe boosheid of het ontbreken daarvan in Ben is boos (Oram en Kitamura, 1989) en Handje? (Veldkamp en Tulp, 2017) de jonge protagonist en potentieel ook de lezers helpt, of juist niet, om in het conflict controle te krijgen.

Prof. Dr. Helma van Lierop-Debrauwer
Jeugdliteratuur: een gezamenlijke onderneming. 


Helma van Lierop-Debrauwer gaat dit jaar met emeritaat, na een indrukwekkende carrière in het jeugdliterair onderzoek. Van 1998 tot 2013 was ze hoogleraar jeugdliteratuur aan de Universiteit Leiden en vanaf eind 2001 aan Tilburg University. In deze lezing gaat ze in op haar bijna veertig jaar onderzoek in de kinder- en jeugdliteratuur. 

Frauke Pauwels (Universiteit Antwerpen)
Van Ada Dapper, wetenschapper, tot waanzinnige coleopteroloog: meisjes, vrouwen en wetenschap in hedendaagse jeugdliteratuur.
 

Vrouwen zouden nog altijd te weinig vertegenwoordigd zijn in de bètawetenschappen, maar in jeugdboeken daarrond verwerven ze stilaan wel een plek – van meisje tot moeder, van zorgende uitvinder tot waanzinnige geleerde. In deze lezing vertelt Frauke Pauwels meer over het onderzoek waarop zij in 2021 promoveerde aan de Universiteit Antwerpen, waar zij nu is aangesteld als postdoctoraal onderzoeker. Haar proefschrift Niet eens een labjas? De veelstemmige verbeelding van wetenschappers en technologen in hedendaagse jeugdliteratuur vindt u hier

Toin Duijx
Selma Niewold (1953-2022): kritisch ambassadeur van de jeugdliteratuur. 

Toin Duijx vertelt over het werk van Selma Niewold en haar betekenis voor de jeugdliteratuur. Niewold was jarenlang recensent jeugdliteratuur bij de Volkskrant en redactielid van Literatuur zonder leeftijd. Ook had zij zitting in jury's, zoals de Griffeljury en de jury van de Jenny Smelik-IBBY Prijs en was ze mede-auteur van de Encyclopedie van de jeugdliteratuur en het Lexicon van de jeugdliteratuur


 

Online studiemiddag 2021
 

In 2021 vond de IBBY-studiemiddag online plaats via Zoom. Zie hieronder voor het programma en de sprekers. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Op het programma stonden drie lezingen:
 

 

 • Niels Bakker – Online lezen, anders lezen?
  Niels Bakker is bezig met de afronding van een proefschrift over het lezen van e-boeken. Hij is, als onderzoeksmedewerker bij Stichting Lezen, een van de redacteuren van Leesmonitor, een website met onderzoek naar lezen, leesbevordering en literatuureducatie.

  In zijn lezing ging Niels in op de vraag hoe digitaal lezen zich verhoudt tot het lezen van papier. Hoe voltrekt het leesproces zich achter het beeldscherm? Kunnen lezers zich even diep concentreren en onderdompelen in digitale teksten? In deze presentatie kreeg u een ‘stand van zaken’ van empirisch onderzoek naar het lezen van boeken en andere teksten van e-readers, tablets en smartphones.

   

 • Marloes Robijn – Bibliotherapie en voorlezen aan vluchtelingenkinderen
  Marloes Robijn werkt bij Stichting Lezen en is secretaris van IBBY. Ze heeft een achtergrond in Scandinavische (jeugd)literatuur en klinische linguïstiek en werkte als vrijwilliger met kinderen in azc’s.

  In haar lezing vertelde Marloes over het onderzoek naar voorlezen aan vluchtelingenkinderen, dat ze bij Stichting Lezen uitvoerde. Ze deed een literatuurstudie naar de mogelijke effecten van bibliotherapie en maakte daarnaast een inventarisatie van kennis en ervaringen uit de praktijk. Wat is bibliotherapie en hoe kan de kracht van verhalen worden ingezet om de psychosociale gezondheid te versterken? Welke randvoorwaarden zijn er bij het voorlezen aan vluchtelingenkinderen? 

   

 • Loes Reichenfeld - Kijk wijzer naar prentenboeken
  Loes is werkzaam als productontwikkelaar bij de Bibliotheek aan de Vliet, schrijft jeugdboeken-recensies en heeft haar eigen bedrijf, LEES met LOES. Ze deed de bibliotheekopleiding en de lerarenopleiding en studeerde in 2018 cum laude af bij de Master Jeugdliteratuur aan Tilburg University.

  Voor haar masterthesis ‘Kijk Wijzer naar prentenboeken’ ontving ze de Miep Diekmann Thesisprijs 2020. In haar lezing nam Loes ons mee in de totstandkoming van haar thesis en de praktische KijkLeesWijzer Prentenboeken die ze heeft ontwikkeld om de interactie tussen beeld en tekst in prentenboeken te analyseren.


 

Uitnodiging IBBY Studiemiddag 2021_page-
bottom of page