mailmunch-forms-widget-1003886
top of page

Oproep: "Een boek voor jou" in zes talen

Bloemlezing in het Arabisch, Farsi, Turks, Tigrinya, Koerdisch en Somalisch. In het najaar verschijnt een nieuwe editie van de bloemlezing Een boek voor jou. Deze keer in zes verschillende talen: Arabisch, Farsi, Turks, Tigrinya, Koerdisch (Kermandji) en Somalisch. De bloemlezing zal bestaan uit verhalen, gedichten en tekeningen van bekende Nederlandse kinderboekenmakers. Van Annie M.G. Schmidt tot Toon Tellegen, Jacques Vriens tot Bette Westera en Charlotte Dematons tot Thé Tjong-Khing. Allerlei bekende kinderboekfiguren, zoals Jip en Janneke, Boer Boris en Kikker, krijgen een plek in het boek.

Het wordt een boek van ruim 100 pagina’s in hardcover en groot formaat, uitgegeven door uitgeverij Querido en bedoeld als welkomstgeschenk voor kinderen in azc’s. Vanwege de grote vraag naar boeken in bovenstaande talen, komt er ook een handelseditie en een beperkte oplage in het Nederlands voor mensen die werken met nieuwkomers. Het gaat dus om zeven verschillende edities. De oplage van de handelseditie hangt af van de vraag naar de boeken. Die zijn we nu aan het inventariseren. De handelseditie verschijnt eenmalig, daarom willen we de vraag zo goed mogelijk in kaart brengen. Werkt u voor een organisatie, stichting, (taal)school, bibliotheek, boekwinkel of andere instantie die interesse heeft om meerdere exemplaren in te kopen? Stuur een mail naar ibby.secretariaat@gmail.com. We zetten u graag op de mailinglijst. Uitgeverij Querido stuurt dan binnenkort een mail met meer informatie over de prijs, inhoud en het bestelproces.

Achtergrond Op initiatief van Marit Törnqvist werd in 2017 Een boek voor jou verspreid in asielzoekerscentra in het hele land. Deze bundel werd speciaal samengesteld voor vluchtelingenkinderen tussen de 4 en 12 jaar en vertaald in het Arabisch. Het boek werd cadeau gedaan aan alle Arabisch-sprekende kinderen die toen als vluchteling in Nederland waren aangekomen. Het doel was de kinderen welkom te heten met mooie verhalen uit hun nieuwe wereld, maar wel in hun eigen taal. Zo konden ze al snel na aankomst kennismaken met het land en de cultuur waarin ze terecht waren gekomen. Een boek voor jou, een eigen boek voor verhalen in de moedertaal, om zelf te lezen, voor te lezen en samen van te genieten, maakte wezenlijk verschil tijdens een lang verblijf in het azc.

De nieuwe editie van Een boek voor jou is een initiatief van Marit Törnqvist in nauwe samenwerking met Marloes Robijn, Em. Querido’s Uitgeverij, het Nederlands Letterenfonds, IBBY-Nederland en het COA.
We horen graag van u! Marit Törnqvist en Marloes Robijn Foto's door Annelies van der Vegt.


bottom of page