WAT IS IBBY?

International Board on Books for Young people

IBBY is in 1953 opgericht door de Duitse journaliste Jella Lepman, met als doel “bruggen te slaan tussen kinderen van waar ook ter wereld middels het lezen van kinderboeken van hoge kwaliteit”.

IBBY houdt zich bezig met kinder- en jeugdliteratuur, aangezien boeken een essentiële rol spelen in de opvoeding en zo één van de meest effectieve middelen zijn om humaniteit, tolerantie en internationaal begrip te bevorderen. IBBY-Nederland probeert hier onder meer vorm aan te geven door het uitreiken van de Jenny Smelik/IBBY prijs.

IBBY is het enige internationale podium voor iedereen die zich professioneel met kinderboeken bezighoudt: auteurs, illustratoren, vertalers, kinderboekhandelaren, uitgevers, bibliothecarissen, critici en wetenschappers.

IBBY wil kennis op het gebied van de kinder- en jeugdliteratuur verspreiden via haar Nieuwsbrief (2 keer per jaar) én de uitgave van de publicatiereeks Literatuur zonder leeftijd.

IBBY streeft ernaar om kinderen van de hele wereld toegang te verschaffen tot boeken van grote literaire en artistieke waarde. Een voorbeeld van één van de activiteiten is het kinderboekencentrum in Riga, door de Nederlandse IBBY-sectie in nauw contact met de staatsbibliotheek van Letland opgezet. Maar de Nederlandse sectie heeft meer projecten van andere IBBY-sectie ondersteund (zie internationale projecten).

IBBY is uitgegroeid tot een organisatie van meer dan vijfenzestig landen, verspreid over alle werelddelen. Elk land heeft een nationale sectie die een bijdrage levert aan de vele IBBY activiteiten (het voordragen van kandidaten voor verschillende prijzen, het organiseren van congressen, networkbuilding, workshops etc.).

Spring naar toolbar