Sylvia Weve en Gideon Samson genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award 2018

astrid-lindgren1De Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) wordt jaarlijks uitgereikt. De onderscheiding wordt toegekend aan ‘werk van de hoogste kwaliteit, en in de geest van Astrid Lindgren’. Dat kan werk zijn van een schrijver, een illustrator of een leesbevorderende instelling of persoon. Tijdens de kinderboekenbeurs is Bologna wordt de winnaar van 2017 bekend gemaakt, maar bij internationale prijzen moeten nominaties al heel vroeg ingeleverd worden. Vandaar nu de nominaties van IBBY-Nederland voor 2018.

In de categorie illustratoren nomineert IBBY-Nederland voor de ALMA 2018 Sylvia Weve. Ze won tweemaal een Zilveren Penseel en in 2013 werd haar het Gouden Penseel toegekend voor de vernieuwende illustraties in Aan de kant, ik ben je oma niet! De door haar geïllustreerde bundel Doodgewoon met gedichten van Bette Westera won in 2015 de Woutertje Pieterse Prijs en de Gouden Griffel. Sylvia ontving een Vlag en Wimpel van de Penseel- en Paletjury voor haar illustraties. Vorig jaar verscheen Op een ochtend vroeg in de zomer, schitterende illustraties bij verhalen van Toon Tellegen.

weve5  weve3    weve4

In de categorie auteurs wordt voor de ALMA 2018 Gideon Samson genomineerd. Samson debuteerde in 2007 met Niks zeggen! en ontving hiervoor een Vlag & Wimpel. Zijn tweede boek Ziek (2009) werd bekroond met een Zilveren Griffel. Voor Zwarte zwaan (2012) kreeg hij lovende recensies en ontving hij een Zilveren Griffel en een nominatie voor de Gouden Lijst. Laatstgenoemde prijs kreeg hij in 2015  voor zijn jeugdboek Overspoeld. Vorig jaar verscheen zijn boek Eilanddagen, dat ook weer veel enthousiaste persreacties opleverde. Enkele van zijn boeken zijn vertaald in Duits, Deens, Spaans en Catalaans. Iets meer dan een week geleden verscheen het prentenboek  (met illustraties van Annemarie van Haeringen).

samson1   samson2   samson3   samson4

Reacties plaatsen kan niet meer.

Spring naar toolbar