Biennial of Illustraties Bratislava

Auteur: Toin Duijx

Op 25 oktober werd bekendgemaakt wie van de ruim vierhonderdvijftig deelnemende illustratoren in de prijzen zijn gevallen. Twee jaar geleden kwam heel verrassend, maar natuurlijk heel terecht, Ludwig Volbeda als winnaar van de Grand Prix (de allerhoogste bekroning) naar voren. Om dat te vieren was er nu in Bratislava een deel van de tentoonstelling aan zijn schitterende werk besteed.

Maar helaas, dit jaar geen prijzen voor de Nederlandse illustratoren. Een overzicht van de prijzen is te vinden op http://www.bibiana.sk/en/events/bib-2019-awards. Opvallend was dat veel landen die ook als land vertegenwoordigd waren in de jury een prijs kregen. Waarschijnlijk toeval, maar ik moet bekennen dat ik echt wel mooier werk op de tentoonstelling zag dan het werk dat is bekroond. Maar zoals het hoort; een jury heeft altijd gelijk.

Dit jaar is de tentoonstelling voor het eerst onderbracht in het kasteel van Bratislava. De ruimtes zijn beduidend mooier dan waar de BiB vroeger was. Men heeft een contract voor tien jaar getekend. En het werk van de Nederlandse illustratoren hangt er erg mooi bij. We kunnen trots zijn op de selectie die door IBBY-Nederland is gemaakt. Er is op de tentoonstelling altijd te zien of er een IBBY-sectie is geweest die de selectie maakt, of dat iedereen vrij is om in te zenden. Bij het laatste genoemde is de kwaliteit beduidend minder en is het geen goede representatie van wat een land op illustratiekunst te bieden heeft.

Voordeel van de tentoonstelling in het kasteel is dat nu ook mensen de tentoonstelling komen bezoeken die anders er niet zouden komen (maar nu voor het kasteel de weg naar de berg opgeklommen zijn, daar genieten van het schitterende uitzicht en dan ook de tentoonstelling gaan bekijken).

De catalogus ziet er ook dit jaar weer goed verzorgd uit. Uiteraard zitten er kleine foutjes in, maar dat kan haast niet anders als zoveel talen aan de orde komen. En speciaal was dat er dit jaar voor het eerst ook een kleine bibliotheek was ingericht met de boeken van de ingezonden illustratoren. In het verleden kon je alleen een boek achter glas zien, maar omdat de IBBY-secties (of wie er ook verantwoordelijk is voor de inzending) twee exemplaren van het boek moesten aanleveren, kon men één exemplaar opnemen in de bibliotheek van de tentoonstelling en het andere exemplaar in de bewaar-collectie van Bibiana opnemen.

Ook was er weer het traditionele BiB-symposium, met zo’n twintig presentaties in anderhalve dag. Presentaties die uitermate boeiend waren (en zich netjes aan het thema van het symposium hielden) en presentaties die werkelijk erg slecht waren.

Al met al was het zeer de moeite waard om voor enkele dagen naar Bratislava te gaan.

Reacties plaatsen kan niet meer.

Spring naar toolbar