Marjolijn Hof houdt de 20e Annie M.G. Schmidtlezing| Update 17 mei Lezing nu terug te lezen en te luisteren.

Op woensdag 15 mei hield Marjolijn Hof (1956) de 20e Annie M.G. Schmidtlezing 2019. In het Kinderboekenmuseum in Den Haag gaf ze haar visie op actuele ontwikkelingen in de kinder- en jeugdliteratuur. De titel van haar lezing luidt: Een noodzakelijk kwaad. De lezing is terug te luisteren via de Grote Vriendelijke Podcast en hieronder terug te lezen.

https://www.podbean.com/media/share/pb-cfuzr-b168c1

 

 

Voordat Marjolijn Hof zich fulltime aan het schrijven wijdde, werkte ze bijna twintig jaar als jeugdbibliothecaris. In 1999 debuteerde ze met De bloem van de buurt. Na diverse prenten- en peuterboeken verscheen in 2006 haar eerste jeugdroman, Een kleine kans, die bekroond werd met de Gouden Griffel, de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs en de Prijs van de Jonge Lezer, en onder de titel Patatje Oorlog werd verfilmd. In 2014 kreeg ze de Woutertje Pieterse Prijs voor De regels van drie. Hofs boeken zijn in veertien talen vertaald. Hof heeft het vermogen grote onderwerpen klein en luchtig te behandelen. Haar werk kenmerkt zich door literaire verfijning en humor. In 2018 verscheen haar recentste boek, Lepelsnijder.

De Annie M.G. Schmidtlezing, voor het eerst gehouden in 2000, is een begrip in de wereld van de kinder- en jeugdliteratuur. Elk jaar geeft een gelauwerd schrijver zijn of haar persoonlijke kijk op de (studie van de) kinder- en jeugdliteratuur. Bekende auteurs uit Nederland en Vlaanderen hebben in de afgelopen jaren de lezingen verzorgd, onder wie Paul Biegel, Imme Dros, Rindert Kromhout, Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen, Ted van Lieshout, Bart Moeyaert en Anna Woltz. De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting IBBY-Nederland en mede mogelijk gemaakt door Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds.

 

Meer informatie over de Annie M.G. Schmidtlezingen:

De Annie M.G. Schmidtlezing is een begrip in de wereld van de kinder- en jeugdliteratuur. Veel bekende auteurs uit Nederland en Vlaanderen hebben in de afgelopen jaren de lezingen verzorgd, onder wie Paul Biegel, Imme Dros, Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen, Bart Moeyaert, Marita de Sterck, Edward van de Vendel en Gideon Samson.

Toen de Annie M.G. Schmidt-leerstoel voor kinder- en jeugdliteratuur in Leiden in 2013 werd opgeheven, dreigde er een einde te komen aan de lezing, maar dankzij het Kinderboekenmuseum kon de traditie worden voortgezet. De lezing wordt  georganiseerd in samenwerking met Stichting Lezen, het Nederlands Letterenfonds en de Stichting IBBY-Nederland, onder meer uitgever van de publicatiereeks Literatuur zonder leeftijd, waarin de lezing traditioneel gepubliceerd wordt.

2000      Imme Dros – De kleren en de keizer
2001      Bart Moeyaert – Afscheid, altijd afscheid
2002      Joke van Leeuwen – De eerste dingen
2003      Anne Provoost – En dan nu het slechte nieuws. Het kind als antagonist
2004      Peter van Gestel – Dromen, sprookjes en verhalen
2005      Paul Biegel – Hoe vertellen we het onze kinderen ?
2006      Edward van de Vendel – Over adem
2007      Rita Verschuur – De A van Astrid en Annie
2008      Gerda Dendooven – Lege dozen, halve kinderen
2009      Sjoerd Kuyper – Het nieuwe uitgeven en mijn oude schrijversneus.
2010      Marita de Sterck – The amazing distance, een pleidooi voor het vreemde en de bevreemding in de (jeugd)literatuur.
2011      Floortje Zwigtman – Het weven van een web. Hoe schrijven gaat en waarom fictie gevaarlijk is
2012      Daan Remmerts de Vries – De lege ruimte – Een monster of een mogelijkheid
2013      Ted van Lieshout – Kinderen kunnen de pot op!
2014      Gideon Samson – Messen en scharen zijn kindergevaren
2015      Els Beerten – ‘En als we eens op aarde bleven?
2016      Harm de Jonge – Het paradijs van de fantasie. Van het fluitketeltje van Annie MG tot de paddoknabbels van Alice in W.
2017      Rindert Kromhout – De rattenvanger van Weesp. Over het belang van kunst- en cultuuronderwijs in multicultureel Nederland
2018      Anna Woltz – Het wijzertje op ons voorhoofd
2019      Marjolein Hof – Een noodzakelijk kwaad

 

Spring naar toolbar