Annie M.G. Schmidtlezing 2018

Op woensdag 16 mei hield Anna Woltz (Londen, 1981) de Annie M.G. Schmidtlezing 2018. In het Kinderboekenmuseum in Den Haag gaf ze haar visie geven op jeugdliteratuur. 

De in Londen geboren Woltz groeide op in Den Haag. Als vijftienjarige schreef ze een jaar lang in de Volkskrant over haar leven op school, de columns werden gebundeld in Overleven in 4B. In 2002 debuteerde ze met het kinderboek Alles kookt over. Inmiddels heeft ze ruim twintig boeken op haar naam staan en is ze vele malen bekroond. Zo won Honderd uur nacht (2014) de Nienke van Hichtum-prijs 2015 en kreeg Woltz een Zilveren Griffel voor Alaska (2016). Gips (2015) werd bekroond met de Gouden Griffel. Het werk van Woltz kenmerkt zich door spanning, humor en een vlotte stijl. Haar boeken zijn eigentijds en psychologisch overtuigend, en snijden heel subtiel maatschappelijke en ethische kwesties zonder moralistisch te worden.

 

Meer informatie over de Annie M.G. Schmidtlezingen:

De Annie M.G. Schmidtlezing is een begrip in de wereld van de kinder- en jeugdliteratuur. Veel bekende auteurs uit Nederland en Vlaanderen hebben in de afgelopen jaren de lezingen verzorgd, onder wie Paul Biegel, Imme Dros, Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen, Bart Moeyaert, Marita de Sterck, Edward van de Vendel en Gideon Samson.

Toen de Annie M.G. Schmidt-leerstoel voor kinder- en jeugdliteratuur in Leiden in 2013 werd opgeheven, dreigde er een einde te komen aan de lezing, maar dankzij het Kinderboekenmuseum kon de traditie worden voortgezet. De lezing wordt  georganiseerd in samenwerking met Stichting Lezen, het Nederlands Letterenfonds en de Stichting IBBY-Nederland, onder meer uitgever van de publicatiereeks Literatuur zonder leeftijd, waarin de lezing traditioneel gepubliceerd wordt.

2000      Imme Dros – De kleren en de keizer
2001      Bart Moeyaert – Afscheid, altijd afscheid
2002      Joke van Leeuwen – De eerste dingen
2003      Anne Provoost – En dan nu het slechte nieuws. Het kind als antagonist
2004      Peter van Gestel – Dromen, sprookjes en verhalen
2005      Paul Biegel – Hoe vertellen we het onze kinderen ?
2006      Edward van de Vendel – Over adem
2007      Rita Verschuur – De A van Astrid en Annie
2008      Gerda Dendooven – Lege dozen, halve kinderen.
2009      Sjoerd Kuyper – Het nieuwe uitgeven en mijn oude schrijversneus.
2010      Marita de Sterck – The amazing distance, een pleidooi voor het vreemde en de bevreemding in de (jeugd)literatuur.
2011      Floortje Zwigtman – Het weven van een web. Hoe schrijven gaat en waarom fictie gevaarlijk is
2012      Daan Remmerts de Vries – De lege ruimte – Een monster of een mogelijkheid
2013      Ted van Lieshout – Kinderen kunnen de pot op!
2014      Gideon Samson – Messen en scharen zijn kindergevaren
2015      Els Beerten – ‘En als we eens op aarde bleven?
2016      Harm de Jonge – Het paradijs van de fantasie. Van het fluitketeltje van Annie MG tot de paddoknabbels van Alice in W.
2017      Rindert Kromhout – De rattenvanger van Weesp. Over het belang van kunst- en cultuuronderwijs in multicultureel Nederland
2018      Anna Woltz – Het wijzertje op ons voorhoofd
2019

 

Spring naar toolbar