UPDATE: In verband met de maatregelen rond het coronavirus zal de 21e Annie M.G. Schmidtlezing dit jaar helaas niet plaatsvinden. De organisatoren hebben besloten de lezing te verplaatsten naar mei 2021. Iedereen die al een kaartje voor de lezing had gekocht krijgt het geld teruggestort. Het Kinderboekenmuseum neemt hierover contact met u op.

 

Koos Meinderts houdt de 21e Annie M.G. Schmidtlezing.

Op woensdagavond 13 mei houdt Koos Meinderts de Annie M.G. Schmidtlezing 2020. In het Kinderboekenmuseum zal hij zijn visie geven op actuele ontwikkelingen in de kinder- en jeugdliteratuur. De titel van zijn lezing luidt: Het land waar grote mensen wonen.

Koos Meinderts debuteerde in 1983 met Mooi meegenomen en inmiddels heeft hij ruim vijftig titels op zijn naam staan. Hij schrijft voor alle leeftijden, van prentenboeken tot romans voor volwassenen, van gedichten tot theater- en liedteksten. Met zijn poëtisch en humoristisch werk ontroert hij en zet hij menig lezer aan tot denken. Meinderts’ werk werd vele malen bekroond, zo kreeg hij de Boekenleeuw voor De zee zien en de Gouden Griffel voor Naar het noorden. Het lied ‘Terug bij af’ dat hij met Harrie Jekkers schreef, kreeg in 1991 de Annie M.G. Schmidt-prijs en in 2012 ontving hij de Willem Wilminkprijs voor het lied ‘Maite Maria’. In 2019 ging de film De Club van Lelijke Kinderen in première, gebaseerd op zijn gelijknamige kinderboek.

Lees hier alle Annie M.G. Schmidtlezingen terug

De Annie M.G. Schmidtlezing, voor het eerst gehouden in 2000, is een begrip in de wereld van de kinder- en jeugdliteratuur. Elk jaar geeft een gelauwerd schrijver zijn of haar persoonlijke kijk op de (studie van de) kinder- en jeugdliteratuur.

Toen de Annie M.G. Schmidt-leerstoel voor kinder- en jeugdliteratuur in Leiden in 2013 werd opgeheven, dreigde er een einde te komen aan de lezing, maar dankzij het Kinderboekenmuseum kon de traditie worden voortgezet. De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting IBBY-Nederland onder meer uitgever van de publicatiereeks Literatuur zonder leeftijd, waarin de lezing traditioneel gepubliceerd werd t/m 2018. De lezing wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds.

2000      Imme Dros – De kleren en de keizer
2001      Bart Moeyaert – Afscheid, altijd afscheid
2002      Joke van Leeuwen – De eerste dingen
2003      Anne Provoost – En dan nu het slechte nieuws. Het kind als antagonist
2004      Peter van Gestel – Dromen, sprookjes en verhalen
2005      Paul Biegel – Hoe vertellen we het onze kinderen ?
2006      Edward van de Vendel – Over adem
2007      Rita Verschuur – De A van Astrid en Annie
2008      Gerda Dendooven – Lege dozen, halve kinderen
2009      Sjoerd Kuyper – Het nieuwe uitgeven en mijn oude schrijversneus.
2010      Marita de Sterck – The amazing distance, een pleidooi voor het vreemde en de bevreemding in de (jeugd)literatuur.
2011      Floortje Zwigtman – Het weven van een web. Hoe schrijven gaat en waarom fictie gevaarlijk is
2012      Daan Remmerts de Vries – De lege ruimte – Een monster of een mogelijkheid
2013      Ted van Lieshout – Kinderen kunnen de pot op!
2014      Gideon Samson – Messen en scharen zijn kindergevaren
2015      Els Beerten – ‘En als we eens op aarde bleven?
2016      Harm de Jonge – Het paradijs van de fantasie. Van het fluitketeltje van Annie MG tot de paddoknabbels van Alice in W.
2017      Rindert Kromhout – De rattenvanger van Weesp. Over het belang van kunst- en cultuuronderwijs in multicultureel Nederland
2018      Anna Woltz – Het wijzertje op ons voorhoofd
2019      Marjolein Hof – Een noodzakelijk kwaad en podcast

 

 

 

Spring naar toolbar