IBBY-boek&groetdag

Iedereen die van kinderboeken houdt is van harte welkom op de IBBY-boek&groetdag.
Het programma van de middag bestaat doorgaans uit enkele lezingen over relevante/actuele onderwerpen binnen de kinder- en jeugdliteratuur door professionals uit het veld. Tweejaarlijks wordt tijdens deze middag de Jenny Smelik-IBBY Prijs uitgereikt.
De boek&groetdag vindt plaats in het Kunstmuseum in Den Haag, dat voor de middag kosteloos een zaal ter beschikking stelt. Vrienden van IBBY kunnen de middag gratis bezoeken en een introducé meenemen, anderen betalen een kleine bijdrage. 

Boek&groetdag 2024

Dit jaar vindt de IBBY-boek&groetdag plaats op vrijdagmiddag 1 november. Meer informatie over het programma volgt spoedig. 



Eerder nieuws

Vriendenmiddag 2021


De vriendenmiddag vond plaats op vrijdag 29 oktober 2021.
Zie de uitnodiging in de PDF voor meer informatie over het programma. 

(Klik hier om de PDF te openen.)

Vriendenmiddag 2020

​Vanwege de coronacrisis vond de vriendenmiddag in 2020 online plaats.
Kijk hier de opname van de vriendenmiddag op 13 november 2020 terug.

Boek&groetdag 2022

De IBBY-boek&groetdag vond plaats op vrijdagmiddag 4 november plaats. Tijdens deze middag werd de Jenny Smelik-IBBY Prijs 2022 uitgereikt worden. 
Lees hier het verslag van de middag.

Lezingen

Lida Dijkstra - Lêswille ferspriede. Een terugblik van de eerste Friese Kinderboekenambassadeur
Kinderboekenschrijver Lida Dijkstra werd in 2019 door Boeken fan Fryslân gevraagd om de eerste Berneboeke-ambassadeur (BBA) van Fryslân te worden. Ze mocht zelf bepalen hoe ze die functie invulde zolang ze maar Friese kinderboeken en de Friese taal onder de aandacht bracht van een breed publiek. Nu ze het ambt bijna drie jaar vervuld heeft, kijkt Lida terug op haar Berneboeke-ambassadeurschap. Wat heeft ze gedaan, wat maakte ze mee en natuurlijk ook: welke resultaten heeft ze behaald?

Joke Linders - Waarom The Age Between van Aidan Chambers vertaald moest worden 
We kennen Aidan Chambers als een bevlogen auteur voor jongeren, bezield leesbevorderaar, uitmuntend criticus en inspirerend spreker over boeken en lezers.
In The Age Between (door Linders vertaald als Tussentijd) komt dat alles samen. Onthutsend eerlijk doet hij uit de doeken waarin de kwaliteit schuilt van ‘klassieke jongerenliteratuur' als De vanger in het graan of Het achterhuis van Anne Frank, maar ook hoe zijn eigen boeken vorm en inhoud kregen. Doordat hij het theoretische verbindt met het praktische en het algemene verbindt met het persoonlijke ontstond een uniek manifest.  

Pim Lammers - ‘Daar zijn kinderen toch veel te jong voor?’ - Gender- en seksuele diversiteit in de kinderliteratuur
Pim Lammers (1993) schrijft voor volwassenen én voor kinderen. Begin 2017 verscheen zijn debuut Het lammetje dat een varken is (illustraties: Milja Praagman). Het prentenboek werd bekroond met een Zilveren Griffel en daarmee werd Pim de jongste Griffel-winnaar in de geschiedenis van de prijs. Inmiddels heeft hij verschillende titels op zijn naam staan, waaronder een groot aantal kinderboeken over gender- en seksuele diversiteit. Tijdens zijn lezing geeft hij antwoord op de vraag die hij vaak hoort als reactie op zijn boeken: ‘Maar daar zijn kinderen toch veel te jong voor?’ Hij vertelt waarom gender- en seksuele diversiteit juist in kinderliteratuur een plek horen te krijgen en presenteert de nieuwe uitbreiding van Queerboeken.nl - nu ook met boekentips voor het basisonderwijs. 

Ymke de Bruijn - Inclusieve kinderboeken: meer dan aantallen
Meer personages en boeken die bijdragen aan diversiteit zijn belangrijk. Voor inclusieve kinderboeken is echter meer nodig. Op basis van inzichten uit haar onderzoek gaat Ymke in op drie A’s die aandacht verdienen: aantallen, authenticiteit, en aanreiking. 
Ymke de Bruijn is postdoctoraal onderzoeker bij het LUC-Societal Challenges Lab van de Universiteit Leiden. Haar onderzoek richt zich op interetnische attitudes van ouders en kinderen, en diversiteit in kinderboeken.