mailmunch-forms-widget-1003886
 
Library_edited_edited.png

De IBBY-Asahi Reading Promotion Award wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een organisatie die bijzonder werk verricht

op het gebied van leesbevordering.

IBBY-Asahi Reading Promotion Award


De IBBY-Asahi Reading Promotion Award wordt twee-jaarlijks uitgereikt aan een organisatie die bijzonder werk verricht op het gebied van leesbevordering en daarbij een blijvende bijdrage levert aan het samenbrengen van kinderen en boeken.
 

De prijs is in 1986 ingesteld en werd tot 2004 jaarlijks uitgereikt. Sponsor is de Japanse krant Asahi Shimbun. De nationale secties van IBBY kunnen projecten van over de hele wereld nomineren. De jury bestaat uit leden van het IBBY Executive Committee. 

Tijdens het tweejaarlijkse IBBY-congres wordt de prijs van 10.000 dollar en een diploma  uitgereikt aan het winnende project.


Lees meer over de prijs en de bekroonde projecten
op www.ibby.org


 

NEDERLANDSE VOORDRACHTEN
 

2000   Centrum voor kinderliteratuur in Letland

2001   Centrum voor kinderliteratuur in Letland

2002   'Ein Bücherbus in Nicaragua'

2003   'Ein Bücherbus in Nicaragua'

2004   'Ein Bücherbus in Nicaragua'

2006   'Ein Bücherbus in Nicaragua'

2008   Gruppo Cerro Largo de Promoción 

           de la Lectura (Uruguay)

2010   Geen nominatie

2012   Kelompok Pencinta Bacaan Anak 

           (Indonesië)

2014   Geen nominatie
2016   O Mundo: a little world library (België)

2018   Geen nominatie

2020   Stap op de rode loper! 

ibby asahi.jpg

Actueel 

Winnaar IBBY-Asahi Reading Promotion
Award 2020 bekend


In 2020 ging de Award naar Casa Cuna Cuenteros in Argentinië, een leesbevorderingsproject uit Buenos Aires dat gerund wordt door vrijwilligers. Zij lezen voor in een kinderziekenhuis en organiseren daar leesbevorderingsactiviteiten voor de kinderen en
hun ouders. Vaak zijn dit families voor wie boeken niet vanzelf-sprekend zijn. De organisatie heeft er o.a. voor gezorgd dat ook deze families het plezier van lezen ontdekt hebben en toegang hebben tot boeken en dat er in het hele ziekenhuis een actieve betrokkenheid is ontstaan bij de voorleesactiviteiten. Het programma wordt inmiddels ook uitgevoerd op andere locaties in de stad.

Lees
hier meer over de winnende organisatie en bekijk de bekendmaking tijdens de online persconferentie.


 

Nominatie IBBY-Nederland

Stap op de Rode Loper!
 

IBBY-Nederland nomineert het project ‘Stap op de Rode Loper!’ van Stichting Kunst & Samenleving Amsterdam voor de IBBY-Asahi Reading Promotion Award 2020.


Vanaf 2014 stimuleert dit project het lezen van literatuur en poëzie onder vmbo-leerlingen in de leeftijd van 14 tot 16 jaar en hun leerkrachten. Via een innovatief en intensief programma komen de leerlingen in aanraking met boeken, auteurs, culturele instellingen en worden ze via workshops actief betrokken bij verschillende vormen en aspecten van literatuur. Dit alles met oog voor de interesses en het (lees)niveau van deze leerlingen voor wie de rode loper letterlijk wordt uitgerold.


Het ‘Stap op de Rode Loper!’ project maakt leerlingen, en hun (toekomstige) leerkrachten, enthousiast voor lezen en laat ze kennismaken
met de culturele wereld. Het programma loopt
al in Groningen, Amsterdam, Eindhoven en Leeuwarden met 1000 aanmeldingen per stad
per jaar. Het streven is om het programma in
meer steden, een per provincie, te implementeren.


Het project is, naar het oordeel van het bestuur
van IBBY-Nederland, innovatief, duurzaam, grondig ontwikkeld en goed georganiseerd. Het weet op inventieve wijze een doelgroep aan te spreken die doorgaans moeilijk te bereiken is met lees-bevorderingsactiviteiten en niet vanzelfsprekend
in aanraking komt met literatuur en cultuur.
 

IBBY-Nederland acht het ‘Stap op de Rode Loper!’ project van Stichting Kunst & Samenleving Amsterdam dan ook een zeer terechte kandidaat voor de IBBY-Asahi Reading Promotion Award 2020.

Lees meer op stapopderodeloper.nl