IBBY iRead Promoter Award

IBBY iRead Promoter Award

IBBY-iRead Outstanding Reading Promoter Award is een prijs voor toegewijde en inspirerende leesbevorderaars.

Op het 36ste IBBY-congres in Athene in 2018 onder-tekende IBBY een overeenkomst met de Shenzhen iRead Foundation voor het opzetten van de IBBY-
iRead Outstanding Reading Promoter Award. Deze prijs is in het leven geroepen om een ware toewijding aan het doel van leesbevordering aan te moedigen,
in de hoop deze toewijding aan anderen over de
hele wereld te verspreiden.

Om de twee jaar nodigt IBBY haar nationale secties
uit om individuen te nomineren die werken aan het bevorderen van de uitbreiding en ontwikkeling van
het lezen van kinderen, in het bijzonder in omgevingen waar dit niet vanzelfsprekend is. Uit deze nominaties
selecteert de jury twee winnaars.

Nominatie Marit Törnqvist

Voor de 1ste editie van deze grote internationale prijs nomineert IBBY-Nederland schrijver en illustrator
Marit Törnqvist, die zich op vele manieren inzet voor de leesbevordering van kinderen in Nederland en wereldwijd. Ze is een drijvende kracht geweest achter verschillende projecten waar tienduizenden vluchtelingen verwelkomd werden met een boek in hun eigen taal. In Nederland was dit de bloemlezing Een boek voor jou. Ze gebruikt boeken en verhalen
als manier om een brug te bouwen tussen culturen in een wereld die steeds meer polariseert.

Van Nairobi tot Tokyo, van de jungle van Suriname tot de sloppenwijken van Teheran tot een kinderafdeling van een Amsterdams ziekenhuis – steeds weer brengt ze verhalen bij kinderen die ze hard nodig hebben om er hoop uit te putten.

Marit Törnqvist inspireert met haar bevlogenheid leesbevorderaars zich in te zetten om het lezen
op nieuwe manieren te promoten door niet het boek maar de leeservaring van het kind centraal te stellen.

Lees meer over de prijs en de bekroonde projecten op www.ibby.org

 

 

 

 

 

 

Actueel

Winnaars IBBY-iRead Outstanding Reading Promoter Award 2022

Tijdens de kinderboekenbeurs in Bologna zijn de winnaars van de IBBY-iRead Award van 2022 bekendgemaakt. Dit zijn Zohreh Ghaeni (Iran), die onder andere de drijvende kracht is achter het leesbevorderingsproject Read with Me. De andere winnaar is Jane Kurtz (USA / Ethiopië) die zich o.a. inzet voor leesbevordering in Ethiopië en de beschikbaarheid van boeken in de in Ethiopië gesproken talen. Lees hier meer over deze twee inspirerende vrouwen en bekijk hier de persconferentie met de bekendmaking van de prijs. 

​Marit Törnqvist wint IBBY-iRead Outstanding Reading Promoter Award 2020

Marit Törnqvist en Zhu Yongxin uit China hebben de 1e editie van de IBBY-iRead Outstanding Reading Promoter Award 2020 gewonnen. 

Törnqvist wint met de prijs 200.000 RMB Yuan (ruim 25.000 euro). Ook mag ze een bedrag van 150.000 RMB Yuan (19.000 euro) besteden aan een non-profit leesbevorderingsproject van haar keuze. Zij heeft gekozen om Read with Me in Iran te steunen, een organisatie waarmee Marit regelmatig samenwerkt en die zich met leesbevorderingsprojecten inzet voor kwetsbare kinderen in Iran.

Bekijk de bekendmaking tijdens de online persconferentie. De officiële prijsuitreiking vond plaats tijdens het internationale IBBY-congres in Moskou in september 2021. Marit Törnqvist sprak een dankwoord uit en hield een lezing, getiteld 'Ten bridges you can build with books'. De gehele prijsuitreiking is hier terug te kijken, met vanaf 16:00 minuten de uitreiking van de prijs aan Marit met daarna haar dankwoord en lezing.