mailmunch-forms-widget-1003886
top of page

Terugblik op de IBBY-Vriendenmiddag

Op vrijdag 13 november 2020 vond de IBBY-Vriendenmiddag plaats, voor de eerste keer in de geschiedenis van IBBY-Nederland geheel online. Zoals u van ons gewend bent, boden we onze Vrienden, en deze keer ook andere belangstellenden, een gevarieerd en inspirerend programma.

Voorzitter Helma van Lierop opende de middag, waarna Marit Törnqvist de IBBY-vrienden meenam in een indrukwekkend verhaal over haar project ‘Read with Me’ in Iran. Ze illustreerde haar lezing met een groot aantal foto’s. Vervolgens werd de tweejaarlijkse Miep Diekmann Thesisprijs uitgereikt aan Loes Reichenfeld voor haar scriptie ‘Kijk Wijzer naar prentenboeken. Naar een instrument voor een interpretatie van prentenboeken op basis van de interactie tussen tekst en beeld’ (Master Jeugdliteratuur, Tilburg University, 2018). Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel gaf een lezing over diversiteit in kinderboeken, het speerpunt van haar Kinderboekenambassadeursschap. De lezing werd gevolgd door de uitreiking van de eveneens tweejaarlijkse Jenny Smelik-IBBY Prijs voor het boek Julian is een zeemeermin van Jessica Love. Een eervolle vermelding ging naar Planeet Omar: problemenmagneet van Zanib Mian. Beide auteurs reageerden verheugd en stuurden een filmpje in. De middag werd afgesloten met het afscheid van Helma van Lierop en Janneke van Wijk, die in het bestuur van IBBY-Nederland worden opgevolgd door Martine Letterie en Marit van der Veer.


Ruim 450 mensen hebben de Vriendenmiddag inmiddels bekeken. Gezien het aantal enthousiaste reacties dat we hebben ontvangen, kunnen we concluderen dat de digitale Vriendenmiddag een succes was. Daar zijn we blij mee! Maar uiteraard hopen we u volgend jaar weer ‘live’ in het Kunstmuseum Den Haag te ontmoeten.


Bent u nieuwsgierig geworden? De Vriendenmiddag is terug te kijken via deze link.

bottom of page