mailmunch-forms-widget-1003886
top of page

Ted van Lieshout & Marit Törnqvist op de shortlist voor de Hans Chr. Andersen Awards 2016


ted bloemen
Marit met bloemen

De voorzitter van de Hans Chr. Andersenprijzen 2016 heeft bekend gemaakt dat zowel Ted van Lieshout als Marit Törnqvist op de shortlist staan. Wat een geweldig nieuws! Ted van Lieshout stond ook voor de Hans Chr. Andersenprijs 2014 al op de shortlist.

De Hans Christian Andersen Award wordt ook wel de Nobelprijs voor jeugdliteratuur genoemd. Het is de hoogste eer die je als kinderboekenmaker kunt ontvangen. In 1988 ging deze bekroning naar Annie M.G. Schmidt en in 2004 naar Max Velthuijs. De nationale secties van het International Board on Books for Young People (IBBY) nomineren telkens een auteur en een illustrator.

Op de shortlist voor auteurs staan naast Ted van Lieshout: Cao Wenxuan (China), Louis Jensen (Denemarken), Mirjam Pressler (Duitsland) en Lois Lowry (USA).

Op de shortlist voor illustratoren staat naast Marit Törnqvist: Rotraut Susanne Berner (Duitsland), Pejman Rahimizadeh (Iran), Alessandro Sanna (Italië) en Suzy Lee (Korea).


Anderson_(gold_medal)

Informatie over onze genomineerden:

Ted van Lieshout (1955) heeft gestudeerd aan de Rietveld Academie. Sinds 1986 schrijft en illustreert hij proza (fictie en boeken over kunst) en poëzie voor kinderen. Verder schreef en schrijft hij toneelscenario’s, (muziek)theaterstukken en liedjes voor bekende televisieprogramma’s, zoals Het Klokhuis en Sesamstraat. Een bijzonder autobiografisch tweeluik vormen de dichtbundel Zeer kleine liefde (1999) en zijn eerste roman voor volwassenen, Mijn meneer (2012). Hierin vertelt hij vanuit het perspectief van zijn jongere ik over de relatie die hij als jongen had met een pedofiel. In 2009 ontving hij de Theo Thijssenprijs voor zijn gehele oeuvre. Een jaar later kreeg hij als eerste de Willem Wilmink-prijs, de prijs voor het beste kinderlied. En in 2012 mocht hij de Woutertje Pieterse Prijs en een Zilveren Griffel in ontvangst nemen voor zijn blokgedichten in Driedelig paard. Van Lieshout onderscheidt zich van veel andere auteurs door de veelzijdigheid van zijn oeuvre, de dialoog tussen woord en beeld en zijn originele en beeldende stijl.

Marit Törnqvist (1964) volgde de opleiding tot illustrator aan de Rietveld Academie, met Carl Hollander en Thé Tjong-Khing als docenten. Dit jaar viert zij haar 25-jarig jubileum als illustratrice (én auteur). Zij illustreerde veel boeken van Astrid Lindgren. In 1995 verscheen haar eerste zelfgeschreven (en geïllustreerde) boek, Klein verhaal over liefde, dat met een Zilveren Griffel bekroond werd. Bijna 10 jaar later volgden Bellen blazen in Burundi en Wat niemand had verwacht. Marit heeft ook veel boeken van andere Nederlandse schrijvers geïllustreerd. Ze werkte samen met onder anderen haar moeder Rita Törnqvist-Verschuur, Annie Makkink (Helden op sokken) en Hans en Monique Hagen (Jij bent de liefste) Sjoerd Kuyper (Ik blijf altijd bij je) en Toon Tellegen (Pikkuhenki). Voor dit laatste boek ontving ze het Gouden Penseel 2006. In januari 2013 verscheen bij uitgeverij Querido het prentenboek, Groter dan een droom, dat ze maakte met de Vlaamse auteur Jef Aerts. Törnqvist is een van de meest talentrijke illustratoren van dit moment, die ook internationaal veel erkenning krijgt.

bottom of page