studiemiddag en de feestelijke uitreiking van de Miep Diekmann Thesis prijs 2016
IBBY-Nederland nodigt haar vrienden uit voor een studiemiddag en de feestelijke uitreiking van de Miep Diekmann Thesis prijs 2016 (en de eervolle vermeldingen) op vrijdagmiddag 11 maart in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.
Programma
13.30 uur: Woord van welkom door Helma van Lierop-Debrauwer, voorzitter van IBBY-Nederland.
13.45 uur: Margreet van Wijk: Waarom (geen) kinderboeken ? G.B. van Goor en zijn zonen als uitgevers van kinderboeken in de periode 1851-1871. (referent Karen Woets)
14.20 uur: Janneke van der Veer: De schrijfster Diet Kramer (1907-1965) als onderzoeksobject (referent Helma van Lierop-Debrauwer)
14.55 uur: Sara Van den Bossche: Voor het voetlicht gebracht: Canoniseringsprocessen in het oeuvre van Astrid Lindgren in Vlaanderen en Nederland 1952-2012 (referent Sanne Parlevliet)
15.30 uur: korte theepauze
15.40 uur: Annette de Bruijn: Zinvolle nonsensicaliteit in kinderpoëzie (referent Marloes Schrijvers)
16.15 uur: Voorlezen van juryrapport Miep Diekmann thesis prijs 2016
16.30 uur: Uitreiking van de Miep Diekmann Thesis prijs 2016 door Miep Diekmann
16.40 uur: Afsluiting door Helma van Lierop-Debrauwer. Aansluitend een drankje en een hapje in de zaal.
Abstracts
Margreet van Wijk-Sluyterman
Twintig jaar kopen, verkopen en corresponderen over nieuwe uitgaven van kinderboeken geven een kijkje achter de schermen van de uitgever G.B. van Goor. Is er sprake van continuïteit in het ‘uitgavebeleid’, als de zonen in 1868 met hun eigen uitgeverij beginnen?
Janneke van der Veer
Over de waarde van een onderzoek naar het leven en werk van Menno ter Braak of Edgar du Perron zal nooit discussie zijn. Anders is dat bij hun tijdgenoot Diet Kramer, wier naam zelfs door velen niet wordt gekend. In mijn lezing hoop ik antwoord te geven op de vraag waarom dat onderzoek desalniettemin interessant is.
Sara van den Bossche
Canonvorming is een fenomeen dat speelt op verschillende vlakken in een literair veld. In mijn lezing ga ik na welke boeken gecanoniseerd worden, door wie en om welke redenen. Hiervoor breng ik de theoretische standpunten in kaart en toets deze aan een casus, namelijk de receptie van Astrid Lindgrens boeken in het Nederlandse taalgebied.
Annette de Bruijn
Kinderpoëzie wordt in relatie tot het basisonderwijs wel ‘het vergeten genre’ genoemd. Critici vragen zich af wat kinderpoëzie is; of kinderpoëzie überhaupt bestaat. Toch is er poëzie die kinderen generaties lang heeft aangesproken. Wat kenmerkt deze poëzie? En spreekt poëzie met soortgelijke kenmerken kinderen in het hedendaagse basisonderwijs aan?
Aanmelding
Dankzij de medewerking van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is de middag gratis toegankelijk. Aangezien er een beperkt aantal mensen in de zaal kan, dient men zich van tevoren aan te melden voor de middag via een mail aan IBBY-Nederland@planet.nl