mailmunch-forms-widget-1003886
 

E-books en audioboeken in het Oekraïens

In dit nieuwsbericht vind je een lijst met links voor kinderen naar kinderboeken in het Oekraïens om te lezen, luisteren of kijken. IBBY kreeg de lijst via de VOB en vulde deze verder aan. Veel van de websites zijn in het Oekraïens, maar de inhoud is goed te vinden door de pagina's te vertalen naar het Nederlands (in Chrome: klik met de rechtermuisknop op de pagina en kies 'Vertalen in het Nederlands).


Het doel: Mensen helpen die hun land in oorlog ontvluchten en ouders en kinderen helpen om zo goed mogelijk met deze situatie om te gaan. Om deze kinderen te helpen is een lijst met links gemaakt naar gratis Oekraïense sprookjes, e-boeken, audioboeken en educatieve inhoud voor kinderen. Een deel van de onderstaande lijst is hier te downloaden in het Oekraïens.


Bronnen: Bij het maken van de inhoud is gebruikgemaakt van een lijst van sites van UNICEF, de Oekraïense uitgeverij Starý Lev / Видавництво Старого Лева (Uitgeverij Oude Leeuw), informatie van de Vereniging van Poolse bibliothecarissen SPB en tips van anderen.


Gratis e-boeken, audioboeken en meer:


Educatieve inhoud:


Over het initiatief:

De lijst werd oorspronkelijk in Slowakije samengesteld in het Slowaaks en Oekraïens en later door anderen vertaald naar o.a. het Engels, Frans, Duits, Spaans en Nederlands. De lijst mag vrij verspreid worden. We horen het graag als we nog meer links naar boeken en verhalen kunnen toevoegen! In deze moeilijke tijd, kunnen Oekraïense kinderen en hun ouders afleiding en troost vinden in verhalen. En zoals Neil Gaiman schreef in Coraline:


Fairy tales are more than true: not because they tell us that dragons exist, but because they tell us that dragons can be beaten.