mailmunch-forms-widget-1003886
top of page

Rodaan Al Galidi en Geertje Aalders winnen de Jenny Smelik-IBBY prijs 2018 met ‘Arabische sprookjes’

Rodaan Al Galidi en Geertje Aalders winnen de Jenny Smelik-IBBY prijs 2018 met ‘Arabische sprookjes’

Eervolle vermelding voor Michael De Cock en Trui Chielens met ‘Morgen is een ander land’.

De Jenny Smelik-IBBY prijs is genoemd naar en ingesteld ter herinnering aan de in 1980 overleden kinderboekenschrijfster Jenny Smelik-Kiggen, en wordt sinds 1982 tweejaarlijks door IBBY-Nederland (International Board on Books for Young People) uitgereikt. De prijs heeft tot doel boeken onder de aandacht te brengen waarin culturele diversiteit een vanzelfsprekende rol speelt en waarin het beeld van de verschillende culturen opbouwend in plaats van problematiserend is. De prijs bedraagt 2000 euro. De prijs worden op vrijdag 9 november in Den Haag uitgereikt tijdens de vriendenmiddag van IBBY-Nederland.


De Jenny Smelik-IBBY prijs gaat dit jaar naar een verfrissend project dat de grensoverschrijdende kracht van verhalen treffend illustreert. In Arabische sprookjes bundelt Rodaan Al Galidi vertellingen die al een hele weg afgelegd hebben en zich getooid hebben in steeds wisselende gedaantes, die kenmerken vertonen van de verschillende culturen die ze op hun route aangedaan hebben. Want sprookjes zijn, aldus Al Galidi, ‘de beste reizigers’, die elementen van Arabische en Westerse culturen met elkaar verenigen.

Geertje Aalders bracht in haar knipkunstwerken die de bundel sieren referenties naar de Midden-Oosterse mozaïekkunst samen met een moderne, grafische esthetiek. Arabische sprookjes is een levendig boek, dat de lezers uitnodigt om de vitaliteit van sprookjes zelf te ervaren.


Morgen is een ander land (tekst Michael De Cock; illustraties van Trui Chielens, uitgeverij Querido).

Evenals twee jaar geleden heeft het bestuur van IBBY-Nederland, op voordracht van de jury, besloten dit jaar opnieuw een eervolle vermelding bij de Jenny Smelik-IBBY prijs (500 euro) toe te kennen, dit keer aan de auteur en illustrator van ‘Morgen is een ander land’.

Morgen is een ander land is een prentenboek dat indringend en heftig is, zowel in beeld als in tekst. Het brengt het relaas van een naamloos meisje dat samen met haar moeder een door oorlog geteisterd thuisland moet achterlaten. Ondanks haar angst en machteloosheid is het hoofdpersonage sterk. Dankzij prachtige, troostrijke metaforen weet ze haar angsten om te zetten in een nieuwsgierigheid die hoop voor de toekomst ingeeft.

Algemene gegevens:

Jenny Smelik-IBBY prijs 2018: Arabische sprookjes

Rodaan Al Galidi (tekst) en van Geertje Aalders (illustraties) Gottmer, 2017.

Eervolle vermelding Jenny Smelik-IBBY prijs 2018: Morgen is een ander land

Michael De Cock (tekst) en Trui Chielens (illustraties) Querido, 2017.

De jury voor de Jenny Smelik-IBBY prijs 2018 bestond uit Anne Klomberg, Janneke van Wijk, Susan Venings, Iris van Lunenburg en Sara van den Bossche (voorzitter).

bottom of page