mailmunch-forms-widget-1003886
top of page

Overlijden van IBBY-vriendin Siny van Iterson


Wim Rutgers’, de kenner van de Caraïbische jeugdliteratuur, besteedt in zijn boek ‘Bon dia! Met wie schrijf ik?’ (1988) een heel hoofdstuk aan haar. Het hoofdstuk over Siny van Iterson deelt hij op in drie delen: ‘bio- en bibliografie’, ‘Over de Curaçaose boeken’ en ‘Over de Colombiaanse boeken’. Hij laat Siny van Iterson uitgebreid aan het woord. Deze tekst is te vinden in de DBNL.

Heel bekend was haar boek ‘De adjudant van de vrachtwagen’ (1967) dat een jaar later de prijs voor het ‘kinderboek van het jaar’ kreeg’. In 1970 verschijnt ‘Het gouden suikerriet’, dat een jaar later een zilveren griffel krijgt van de CPNB. In 1972 wordt zij genomineerd voor de Hans Chr. Andersenprijs (destijds nog voor een specifiek boek, later wordt het een oeuvreprijs). Haar laatste jeugdroman, ‘Het Quimbaya-goud’, verscheen in 1985. Wie haar stem nog eens wil horen kan luisteren naar een boeiend interview met haar van de VPRO. 

Regelmatig kwam Siny naar de IBBY-studiedagen in Den Haag. Haar vriendin Afke van der Linden, zelf ook al aardig op leeftijd, nam haar dan op sleeptouw. IBBY vond dit zo bijzonder dat beide dames twee jaar geleden in de bloemetjes werden gezet. Ze genoot van deze aandacht die zij heel terecht kreeg.

bottom of page