mailmunch-forms-widget-1003886
top of page

Nominaties Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) 2017


##5

IBBY-Nederland handhaaft haar voordrachten uit 2016 ook voor 2017. Ted van Lieshout en Marit Törnqvist worden genomineerd in de categorie auteurs/illustratoren. Zij wisten bij de Hans Chr. Andersenprijzen 2016 door te dringen tot de shortlist. Traditiegetrouw wordt in de categorie instellingen voor leesbevordering de Internationale Jugendbibliothek in München voorgedragen.  Voor auteurs van buiten Nederland dragen wij voor de ALMA 2017 de veelzijdige Vlaamse auteur Bart Moeyaert voor. De uitgebreide nominatierapporten zijn al onderweg naar Zweden, evenals een mooie selectie van het werk van de voorgedragen kandidaten.

De ALMA is in 2002 ingesteld ter nagedachtenis aan de in dat jaar overleden Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt en bedraagt 5 miljoen Zweedse kronen. Vanuit diverse organisaties op het gebied van de kinder- en jeugdliteratuur vanuit de hele wereld worden kandidaten aangedragen. In aanmerking komen auteurs, illustratoren, verhalenvertellers en leesbevorderaars. In 2012 ontving Guus Kuijer de prijs.

Dit jaar ging de prijs naar Meg Rosoff, die in 2004 doorbrak met haar debuutroman Hoe ik nu leef, die ook in Nederland een bestseller werd. Ze werd ook bekend met boeken als Het toevallige leven van Justin Case en Wat ik was. ‘In sprankelend proza schrijft ze over de zoektocht naar betekenis en identiteit in een bijzondere en bizarre wereld. Haar prachtige en geestige verhalen zijn uniek. Ze laat geen lezer onberoerd.” (uit het juryrapport).

bottom of page