mailmunch-forms-widget-1003886
top of page

Illustrator Sylvia Weve wint de Max Velthuijs-prijs 2019

Het bestuur van de stichting P.C. Hooftprijs voor Letterkunde heeft besloten de Max Velthuijs-prijs 2019 toe te kennen aan Sylvia Weve (Utrecht, 1954). Deze driejaarlijkse oeuvreprijs is in 2006 ingesteld ter bekroning van het werk van een Nederlandse illustrator.

De prijs is aan Sylvia Weve toegekend op voordracht van een jury bestaande uit: Brian Elstak, Olivia Ettema, Jet van Overeem, Floor Rieder (voorzitter) en Emilia Sitzia. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro. De prijs zal worden uitgereikt op 19 september in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum.

Sylvia Weve maakte tientallen boekomslagen en illustreerde meer dan 150 (kinder)boeken.De stichting CPNB bekroonde haar werk drie maal met een vlag en wimpel, twee maal met een zilveren penseel en in 2014 met het gouden penseel. Het Amsterdams fonds voor de Kunsten gaf haar de Professor Pi Prijs en ze won een Certificate of Honour for Illustration, toegekend door IBBY. In 2014 won ze samen met auteur Bette Westera de Woutertje Pieterse Prijs.

IBBY-Nederland heeft Sylvia Weve in 2018 en 2019 voorgedragen voor de Astrid Lindgren Memorial Award. We zonden in de afgelopen jaren meerdere malen werk van haar in voor de Biennial of Illustrations Bratislava. Tenslotte hopen we van harte dat de bekroning van haar werk met de Max Velthuijs-prijs gevolgd wordt door een bekroning met de Hans Christian Andersen Award 2020, waarvoor we Sylvia Weve dit jaar hebben genomineerd!

bottom of page