mailmunch-forms-widget-1003886
top of page

IBBY-studiemiddag 16 maart in de Koninklijke Bibliotheek


Programma

Vanaf 13.00 uur is de zaal open.

13.30 uur: Woord van welkom door Helma van Lierop-Debrauwer, voorzitter van IBBY-Nederland. 13.40 uur: Aart G. Broek: Wie is die Diekmann die zo brutaal is om over Antilliaanse kinderen te schrijven? 14.15 uur: Petra Molenaar: De literaire belangstelling voor en de perceptie van jeugdliteratuur bij eerstejaars PABO-studenten (referent Toin Duijx) 14.50 uur: Kelly Hübben: Beestenboel: dieren in de Gouden Boekjes (referent Helma van Lierop-Debrauwer) 15.25 uur: korte theepauze 15.50 uur: Voorlezen van juryrapport Miep Diekmann thesis prijs 16.00 uur: Uitreiking van de Miep Diekmann Thesis prijs 2018 en de eervolle vermelding 16.15 uur: Selma Noort: Miep Diekmann, de coach. Miep Diekmann, mijn coach? 16.30 uur: Dolf Verroen: Verbazingwekkend 16.45 uur: Afsluiting door Helma van Lierop-Debrauwer. Aansluitend een drankje en een hapje in de zaal.

Sprekers

Aart G. Broek Over Mieps jeugdjaren op het eiland Curaçao, de verbinding van die jaren met haar werk en werkzaamheden, de uitbouw door nieuwe ervaringen met eilandelijke samenlevingen, bewoners en schrijvers.

Petra Molenaar De studie maakt onderdeel uit van een promotieonderzoek naar de groei in literaire competentie bij eerstejaars pabostudenten. Deze lezing wil het lezen van de pabostudenten en hun ideeën over jeugdliteratuur in beeld brengen

Kelly Hübben In haar lezing wordt de betekenis van de talloze dieren die de Gouden Boekjes bevolken vanuit een breder cultureel perspectief besproken.

Miep Diekmann thesis prijs

De Miep Diekmann thesis prijs 2018 gaat naar: Danique Roestenburg voor haar thesis: ‘Publieke intellectuelen in de jeugdliteratuur: een fictie? Jeugdauteurs in de rol van publieke intellectueel. De casus van Ted van Lieshout’. (Master jeugdliteratuur Tilburg University)

Naast de prijs kent de jury één eervolle vermelding toe aan: Sabine Steels: ‘Ethiek en life writing in jeugdliteratuur. Bouwstenen voor ethisch verantwoorde levensverhalen over trauma en de toepassing ervan op de Slashreeks voor jongeren’. (Master jeugdliteratuur Tilburg University).

Aanmelding

Dankzij de gastvrijheid van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag is de middag voor Vrienden-van-IBBY (die dus hun donatie voldaan hebben) en studenten van de master Jeugdliteratuur gratis toegankelijk. Aan overige deelnemers wordt een deelnemersbijdrage van tien euro gevraagd. Je kunt echter bij aanmelding ook aangeven Vriend-van IBBY te worden.

Aangezien er een beperkt aantal mensen in de zaal kan, dient men zich van tevoren aan te melden voor de middag via een mail aan IBBY-Nederland@planet.nl

bottom of page