mailmunch-forms-widget-1003886
top of page

IBBY selection of outstanding books for young people with disabilities


prentenboek voorkant_1
voelboek-feestmaal-van-de-koning

Elke twee jaar verschijnt er de catalogus ‘IBBY selection of outstanding books for young people with disabilities.’  In deze catalogus worden vijftig boeken opgenomen die voorgedragen zijn door de meer dan vijfenzeventig nationale secties van IBBY. De catalogus begeleidt een tentoonstelling van de boeken die over heel de wereld reist. Doel van de catalogus en rondreizende tentoonstelling is dat de boeken die voorgesteld worden een inspiratie zijn voor mensen die werken met kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking.

Voor de selectie 2017 van de ‘Outstanding Books for Young People with Disabilities’ heeft IBBY-Nederland twee boeken (projecten) genomineerd:

  1. Feestmaal voor de koning’. Uitgeverij Lemniscaat en Koninklijke Visio hebben samen de tactiele versie ontwikkeld van dit prentenboek van schrijfster Marlies Verhelst en illustratrice Linde Faas. Met dit boek kunnen zeer slechtziende en blinde kinderen illustraties ervaren die tactiel (tastbaar) gemaakt zijn. Om dit te realiseren zijn tientallen materialen gebruikt die aansluiten bij de prachtige visuele illustraties. De teksten zijn in zwartschrift en braille.

  2. Sneeuwwitje breit een monster‘ van Annemarie van Haeringen. Het boek (en begeleidend materiaal) is ontwikkeld door Colette Pelt en uitgegeven door PrentenboekenPlus, omdat blinde kinderen geen toegang hebben tot de prentenboeken die de broertjes en zusjes ook lezen. Reliëftekeningen en braille geven de mogelijkheid om samen verhalen te beleven. Voor meer informatie: http://prentenboekenplus.nl/

bottom of page