mailmunch-forms-widget-1003886
top of page

IBBY Honourlist 2020

Bekendmaking voordrachten door IBBY-Nederland


Iedere twee jaar geeft de International Board on Books for Young people (IBBY) de Honour List uit: een overzicht van kinder- en jeugdboeken van zeer hoge kwaliteit, uitgegeven in de meer dan vijfenzeventig bij IBBY aangesloten landen. De nationale afdelingen van IBBY mogen hiervoor per categorie één boek voordragen dat uitmunt door tekst, illustraties of vertaling. Sinds 2018 draagt IBBY-Nederland naast een Friestalige auteur ook een Friestalige vertaler voor.

Auteurs, illustratoren en vertalers die zijn voorgedragen voor de IBBY Honour List worden opgenomen in de internationale catalogus en ontvangen een officieel Honour List diploma. Deze worden gepresenteerd op het tweejaarlijkse internationale IBBY-congres. Daarnaast reizen collecties met de geselecteerde boeken de wereld rond en worden gepresenteerd tijdens internationale congressen en boekenbeurzen. Vervolgens worden ze opgenomen in verscheidene permanente Honour List collecties. Voor de IBBY Honour List 2020 draagt IBBY-Nederland voor:

In de categorie ‘Vertalers’:

  1. Sabine Mutsaers voor haar Nederlandse vertaling van Nieuwe maan (Pepper Books, 2018)

  2. Anne Tjerk Popkema voor zijn Friese vertaling van Teltsjes fan Tellegen. Alventritich bisteferhalen (Utjouwerij Regaad, 2017)

In de categorie ‘Illustratoren’:

  1. Rick de Haas voor zijn illustraties in Kinderen met een ster (Leopold, 2016)

In de categorie ‘Auteurs’:

  1. Gideon Samson voor Zeb. (Leopold, 2018)

  2. Eppie Dam voor Tsjilp: 25 fûgelgedichten foar grutte en lytse protters (DeRyp, 2017)

Meer informatie over de IBBY Honour List. 

bottom of page