mailmunch-forms-widget-1003886
top of page

IBBY-Asahi Reading Promotion Award 2020


Iedere twee jaar nodigt de International Board on Books for Young People (IBBY) haar nationale afdelingen uit om kandidaten voor te dragen voor de IBBY-Asahi Reading Promotion Award.

Deze prijs wordt uitgereikt aan een groep of organisatie die, door hun buitengewone activiteiten, naar het oordeel van de jury een duurzame bijdrage levert aan boekpromotie- en leesbevorderingsprogramma’s voor kinderen en jongeren. De prijs wordt toegekend aan een specifiek project.

De IBBY-Asahi Reading Promotion Award bestaat uit een diploma en prijzengeld, beschikbaar gesteld door de Asahi Shimbun Newspaper Company in Japan. Het besluit van de internationale jury wordt bekendgemaakt op de Kinderboekenbeurs in Bologna 2020 en gevierd op het internationale IBBY-congres in Moskou, in september 2020.

Stap op de Rode Loper!

IBBY-Nederland nomineert het project ‘Stap op de Rode Loper!’ van Stichting Kunst & Samenleving Amsterdam voor de IBBY-Asahi Reading Promotion Award 2020.

Vanaf 2014 stimuleert dit project het lezen van literatuur en poëzie onder vmbo-leerlingen in de leeftijd van 14 tot 16 jaar en hun leerkrachten. Via een innovatief en intensief programma komen de leerlingen in aanraking met boeken, auteurs, culturele instellingen en worden ze via workshops actief betrokken bij verschillende vormen en aspecten van literatuur. Dit alles met oog voor de interesses en het (lees)niveau van deze leerlingen voor wie de rode loper letterlijk wordt uitgerold.

Het ‘Stap op de Rode Loper!’ project maakt leerlingen, en hun (toekomstige) leerkrachten, enthousiast voor lezen en laat ze kennismaken met de culturele wereld. Het programma loopt al in Groningen, Amsterdam, Eindhoven en Leeuwarden met 1000 aanmeldingen per stad per jaar. Het streven is om het programma in meer steden, een per provincie, te implementeren.

Het project is, naar het oordeel van het bestuur van IBBY-Nederland, innovatief, duurzaam, grondig ontwikkeld en goed georganiseerd. Het weet op inventieve wijze een doelgroep aan te spreken die doorgaans moeilijk te bereiken is met leesbevorderingsactiviteiten en niet vanzelfsprekend in aanraking komt met literatuur en cultuur.

IBBY-Nederland acht het ‘Stap op de Rode Loper!’ project van Stichting Kunst & Samenleving Amsterdam dan ook een zeer terechte kandidaat voor de IBBY-Asahi Reading Promotion Award 2020.

Meer informatie over de IBBY-Asahi Award is hier te vinden.

Bekijk hier meer informatie over het ‘Stap op de Rode Loper!’ project.

bottom of page