Een boek voor jou

Een boek voor jou

Een boek voor jou is een bloemlezing van de mooiste verhalen, gedichten en illustraties uit de Nederlandstalige kinderliteratuur, vertaald naar de zes meest gesproken talen in azc's. Het boek is een geschenk voor kinderen op de vlucht om hen welkom te heten in ons land. In het boek kunnen ze de verhalen over Jip en Janneke, Boer Boris, Dolfje Weerwolfje en vele anderen lezen, maar wel in hun eigen taal.

Vanaf januari 2024 krijgen alle kinderen van 4-12 jaar in ruim 150 azc’s een boek als welkomstgeschenk. 10.000 exemplaren van Een boek voor jou worden uitgedeeld aan de kinderen die Arabisch, Farsi, Tigrinya, Somalisch, Turks of Koerdisch spreken. Alle andere kinderen krijgen het tekstloze prentenboek Zaterdag van illustrator Saskia Halfmouw cadeau.

Een boek voor jou is een initiatief van schrijver/illustrator Marit Törnqvist. In nauwe samenwerking met Marloes Robijn, uitgeverij Querido, het Nederlands Letterenfonds, IBBY-Nederland en het COA is een prachtig uitgegeven boek tot stand gekomen.


Foto's door Annelies van der Vegt.

“De wereld polariseert steeds meer terwijl we juist wegen moeten vinden om verbinding met elkaar te zoeken. Een boek voor jou is een manier om bruggen te bouwen tussen culturen en mensen.”
 Marit Törnqvist

 

Er wonen op het moment duizenden kinderen in azc’s. Ze hebben te maken met lange procedures, stress, onzekerheid en trauma’s. Een eigen boek vol verhalen in de moedertaal, om zelf te lezen, voor te lezen en samen van te genieten, kan een wezenlijk verschil maken. Het zorgt voor verbinding tussen kind en ouder, het thuisland en de eigen identiteit en is tegelijkertijd een brug naar de Nederlandse (lees)cultuur. 

​In Een boek voor jou staan verhalen, gedichten en illustraties van onder anderen Annie M.G. Schmidt, Fiep Westendorp, Toon Tellegen, Annemarie van Haeringen, Max Velthuijs, Thé Tjong-Khing, Jacques Vriens, Bette Westera, Charlotte Dematons, Leo Timmers, Ted van Lieshout, Philip Hopman en Bart Moeyaert.

Het boek is op 10 december in de grote zaal van het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum in Den Haag gepresenteerd. Tijdens de feestelijke middag namen kinderen uit een azc de eerste exemplaren van het boek in ontvangst en droegen ze een gedicht voor in hun eigen taal.

Ter ere van de verschijning van Een boek voor jou heeft Componist des Vaderlands Martin Fondse samen met Lucas Dols (Sounds of Change) het gedicht 'Overal en nergens' van Bette Westera, dat in de bundel is opgenomen, op muziek gezet. Het lied is binnenkort in zeven talen op Spotify te vinden, een link zal hier geplaatst worden.

De handelseditie van Een boek voor jou was tot 1 juli 2023 te bestellen voor bibliotheken, boekhandels, scholen en andere geïnteresseerden in Nederland en Vlaanderen. Op basis van die bestellingen is de oplage van de handelseditie bepaald. Heb je de boeken niet besteld, maar wel geïnteresseerd? Neem contact op met ibby.secretariaat@gmail.com.