mailmunch-forms-widget-1003886
top of page

Boeken helpen ons onthaasten International Children’s Book Day


Sinds 1967 organiseert de International Board on Books for Young People de International Book’s day op 2 april. Dit is de geboortedag van de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Ieder jaar verzorgt een andere IBBY-sectie het thema. Dit jaar is IBBY-Litouwen  sponsor van International Children’s Book Day. Kęstutis Kasparavičius, kinderboekenillustrator en -schrijver uit Litouwen, verzorgde de illustratie en tekst voor de internationale poster en brochure.

(Vertaald uit het Engels door Annette de Bruijn)

“Ik heb haast!”… “Ik heb geen tijd!”… “Tot kijk!”… We horen woorden als deze bijna elke dag, niet alleen in Litouwen, dat in het centrum van Europa ligt, maar in veel andere plaatsen op de wereld. Niet minder vaak horen we dat we leven in de tijd van een teveel aan informatie, van haast en spoed. Neem je echter een boek in je handen, dan voel je direct dat er iets verandert. Het lijkt erop dat boeken deze geweldige kwaliteit bezitten: ze helpen ons onthaasten. Zodra je een boek opendoet en in haar rustige diepten duikt, maak je je geen zorgen meer dat er van alles met gekmakende snelheid aan je voorbij zoeft terwijl jij het niet ziet. Plotseling kom je tot het besef dat je er niet als een haas op wielen vandoor hoeft om een of ander dringend iets van weinig betekenis te doen. In boeken gebeuren dingen rustig en in een nauwkeurig gearrangeerde volgorde. Misschien omdat de pagina’s genummerd zijn, misschien omdat ze zacht en sussend ritselen als je er doorheen bladert. In boeken ontmoeten gebeurtenissen uit het verleden de gebeurtenissen die nog komen gaan in alle kalmte.

Het universum van een boek staat wijd open; zonder problemen mengt het realiteit met verbeelding en fantasie. Soms vraag je je af of het in een boek of in het echt was dat je opmerkte hoe mooi de smeltende sneeuw van het dak druppelt, of wat een lust voor het oog de met mos begroeide muur van de buren is. Weet je het uit een boek of uit de werkelijkheid, dat lijsterbessen niet alleen prachtig, maar ook bitter zijn? Was het in een boek of in het echt dat je in het zomerse gras lag, of met je benen over elkaar naar de voorbijtrekkende wolken keek? Boeken helpen ons om niet te haasten, boeken leren ons om dingen op te merken en boeken nodigen ons uit, of dwingen ons, om ervoor te gaan zitten. We lezen toch meestal zittend, met een boek op onze tafel of in onze handen?

Heb je ook niet een ander wonder ervaren? Dat wanneer je een boek leest, het boek jou leest? Ja, natuurlijk, boeken kunnen lezen. Ze lezen je voorhoofd, wenkbrauwen, je mondhoeken zoals ze omhoog en naar beneden gaan, maar boeken lezen vooral je ogen. En in je ogen kijkend, zien ze… Nou ja, dat weet je zelf wel!

Ik weet zeker dat boeken zich in jouw handen nooit vervelen. Iemand die van lezen houdt – kind of volwassene – is veel interessanter dan iemand die niets om boeken geeft, die altijd tegen de klok racet, die nooit tijd heeft om er eens voor te gaan zitten, die geen oog heeft voor wat er om hem heen gebeurt.

Op de Internationale Dag van het Kinderboek is mijn wens voor ons allemaal:

Laat er interessante boeken zijn voor lezers en interessante lezers voor boeken!

meer informatie en het archief van posters en brochures

bottom of page