mailmunch-forms-widget-1003886
top of page

Biennial of Illustrations Bratislava 2019

De Nederlandse selectie van illustratoren voor de Biennial of Illustrations Bratislava 2019 is bekend. IBBY-Nederland verzorgt, in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds, de selectie en inzending van het werk van Nederlandse kinderboekenillustratoren.


Op 25 oktober 2019 wordt de 27ste editie van de Biennial of Illustrations Bratislava (BIB) feestelijk geopend. Deze gerenommeerde internationale tentoonstelling voor kinderboekenillustratie wordt georganiseerd vanuit BIBIANA, het Internationale Huis voor Kunst voor Kinderen in Bratislava, Slowakije. De tentoonstelling zal tot 6 januari 2020 te zien zijn in Bratislava Castle. IBBY-Nederland verzorgt, in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds, de selectie en inzending van het werk van Nederlandse kinderboekenillustratoren. De Nederlandse selectiecommissie, ingesteld door het bestuur van IBBY-Nederland, bestond dit jaar uit Toin Duijx (voorzitter), Liesbeth ten Houten, Susan Venings en Annette de Bruijn (secr.). De selectiecommissie ontving maar liefst 81 boeken die aan de criteria voldeden. Na grondig overleg is de commissie tot een unaniem gedragen selectie van 15 illustratoren/ boeken gekomen waarmee Nederland goed vertegenwoordigd zal zijn in Bratislava. Over de werkwijze en beslissing van de selectiecommissie wordt niet gecorrespondeerd. De volgende illustratoren (op alfabetische volgorde) en boeken zijn geselecteerd voor inzending naar de BIB 2019:

 1. Geertje Aalders met illustraties uit Arabische sprookjes (Gottmer, 2017)

 2. Henriëtte Boerendans met illustraties uit Pulletje (Gottmer, 2018)

 3. Charlotte Dematons met illustraties uit Van wie is die sok? (Gottmer, 2018)

 4. Myra Emmen Riedel met illustraties uit De verwende prinses (Paolo, 2018)

 5. Annemarie van Haeringen met illustraties uit En toen, Sheherazade, en toen? (Leopold, 2017)

 6. Martijn van der Linden met illustraties uit Jij & ik en al het moois om ons heen (Davidsfonds Infodok, 2018)

 7. Sanne te Loo met illustraties uit Dit is voor jou (Lemniscaat, 2017)

 8. Merlijne Marell met illustraties uit Volle Muil (Loopvis, 2018)

 9. Floor Rieder met illustraties uit De cycloop (Gottmer, 2017)

 10. Ingrid en Dieter Schubert met illustraties uit Konijnentango (Hoogland & Van Klaveren, 201

 11. Hanneke Siemensma met illustraties uit Kleine wijze wolf (Hoogland & Van Klaveren, 2017)

 12. Connie Snoek met illustraties uit Cas de kat (Snoek i.s.m. Het KattenKabinet, 2017)

 13. Marije en Ronald Tolman met illustraties uit Het boek (Querido, 2017)

 14. Marit Törnqvist met illustraties uit Het gelukkige eiland (Querido, 2018)

 15. Sylvia Weve met illustraties uit Jawlensky – Haar ogen (Leopold/ Gemeentemuseum Den Haag, 2018)


Voorafgaand aan de opening van de BIB beoordeelt een internationale jury de illustraties die van over de hele wereld zijn ingezonden. De jury kent verschillende prijzen toe: één Grote Prijs, vijf Gouden Appels en vijf Medailles. De Grote Prijs werd in 2017 gewonnen door Ludwig Volbeda voor De vogels (Leopold/ Gemeentemuseum Den Haag, 2016). Als winnaar van de vorige editie mag hij tijdens de BIB 2019 een individuele expositie van zijn werk verzorgen. We hopen van harte dat de jury ook dit jaar de hoge kwaliteit van de Nederlandse kinderboekenillustratie zal erkennen. Meer informatie over de BIB is te vinden op de website van BIBIANA

bottom of page