mailmunch-forms-widget-1003886
top of page

Bart Moeyaert en Sylvia Weve op de shortlist van de Hans Christian Andersen Awards 2020 #HCA2020


IBBY International maakte vandaag de shortlist bekend voor de Hans Christian Andersen Awards 2020 – ’s werelds meest prestigieuze prijs voor schrijvers en illustratoren van kinder- en jeugdliteratuur.

De volgende auteurs staan op de shortlist: María Cristina Ramos uit Argentinië, Bart Moeyaert uit België, Marie-Aude Murail uit Frankrijk, Farhad Hassanzadeh uit Iran, Peter Svetina uit Slovenië en Jacqueline Woodson uit de VS.

In de categorie illustratoren zijn dit: Isabelle Arsenault uit Canada, Seizo Tashima uit Japan, Sylvia Weve uit Nederland, Iwona Chmielewska uit Polen, Elena Odriozola uit Spanje en Albertine uit Zwitserland.

De jury beoordeelde de nominaties op de esthetische en literaire kwaliteit van de werken,  originaliteit en vernieuwing, het vermogen om kinderen aan te spreken en hun nieuwsgierigheid en creatieve verbeeldingskracht te prikkelen, een verscheidenheid in esthetische expressie en een voortdurende relevantie voor kinderen en jongeren. De Awards hebben betrekking op het volledige oeuvre van de genomineerden. 

Na beraad van de jury in de Internationale Jugendbibliothek in München, zei juryvoorzitter Junko Yokota: “De jury heeft 34 genomineerde auteurs en 36 genomineerde illustratoren beoordeeld en is te spreken over de kwaliteit van de nominaties. Na dagen van overleg en discussie is de shortlist bepaald. We hopen dat zowel de genomineerden als de shortlist dankzij de HCA-Awards in de schijnwerpers gezet zullen worden.” 

De twee winnaars worden bekendgemaakt tijdens de IBBY-persconferentie op maandag 30 maart 2020 op de internationale kinderboekenbeurs in Bologna. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het 37e Internationaal IBBY-Congres in Moskou op 6 september 2020.

Over de Hans Christian Andersen Awards

De HCA-Award voor auteurs wordt sinds 1956 toegekend, sinds 1966 is er daarnaast een Award voor illustratoren. De nationale secties van IBBY nomineren kandidaten uit hun eigen land. Ook kunnen de nationale secties juryleden voordragen, waaruit door het Executive Committee van IBBY International een internationale jury van experts wordt samengesteld. Deze jury bepaalt de shortlist en de uiteindelijke winnaars. De prijzen worden uitgereikt op een feestelijke ceremonie tijdens het tweejaarlijkse IBBY-Congres en bestaan uit een gouden medaille en een diploma. Een lijst van alle genomineerden voor de HCA-Awards 2020 is hier te vinden.

Eerdere winnaars waren o.a. auteurs Annie M.G. Schmidt, Erich Kästner (Duitsland), Astrid Lindgren (Zweden), Katherine Paterson (VS) en Aidan Chambers (Verenigd Koninkrijk) en  illustratoren Max Velthuijs, Peter Sís (Tsjechië), Maurice Sendak (VS), Quentin Blake (Verenigd Koninkrijk) en Wolf Erlbruch (Duitsland). 

Voor het Engelstalige persbericht waarop bovenstaand bericht is gebaseerd, zie hier. Voor meer informatie over de HCA-Awards, zie http://ibby.org/awards-activities/awards/hans-christian-andersen-awards/

bottom of page