mailmunch-forms-widget-1003886
top of page

2 april: Internationale kinderboekendag


book day 2 april 2017 001

Elk jaar is er een IBBY-sectie die een auteur en illustrator vragen om iets te schrijven/illustreren specifiek voor de dag. Dit jaar is dat de Russische IBBY-sectie. Zij hebben als thema gekozen: Let us grow with the book! De tekst is van Sergey Makhotin, de illustratie van Mikhail Fedorov. Een IBBY-vriend van ons was zo vriendelijk om de tekst in het Nederlands te vertalen. Tekst en beeld mogen breed verspreid worden.

LATEN WE GROEIEN MET BOEKEN!

Als klein kind vond ik het heerlijk om van blokken en allerlei ander speelgoed huizen te bouwen. Vaak diende een prentenboek als dak. Ik droomde dat ik dat huis binnenklom, me nestelde in het bed dat ik van een luciferdoosje had gemaakt, en omhoogkeek naar de wolkenlucht of de sterrenhemel. Dat hing af van de tekening die op dat moment mijn favoriet was.

Intuïtief volgde ik de methode van ieder kind dat zich een behaaglijk, veilig wereldje schept. En met behulp van kinderboeken kon ik die behaaglijkheid echt creëren.

Ik werd groter, leerde lezen en in mijn fantasie veranderde een boek niet meer in het dak van een huis, maar eerder in een vlinder, of zelfs een vogel. De bladzijden leken op vleugels die ruisten. Het was alsof een boek op de vensterbank door het raam weg wilde vliegen naar onbekende oorden. Ik pakte het boek, begon te lezen en de onrust verdween. Met het boek reisde ik dan naar andere landen en streken en mijn belevingswereld groeide mee.

Wat is het fijn om een nieuw boek in handen te hebben! Eerst weet je nog niet waar het over gaat. Je weerstaat de verleiding om de laatste bladzijde te lezen. En wat ruikt het lekker! Die geur bestaat niet alleen uit drukinkt en lijm… nee, het is méér. Een boek ruikt bijzonder, opwindend en uniek. De ongelezen bladzijden liggen nog strak tegen elkaar aan, alsof het boek nog niet goed wakker is. Een boek wordt wakker als je het gaat lezen.

Je groeit op en de wereld om je heen wordt ingewikkelder. Je wordt geconfronteerd met vragen die zelfs een volwassene niet zomaar kan beantwoorden.

Toch is het belangrijk dat je je twijfels en geheimen met iemand deelt. En daar schiet een boek je te hulp.

Veel lezers zullen zich weleens hebben betrapt op de gedachte: ‘Dit boek gaat over mij!’ Opeens lijkt de hoofdpersoon op jou. Hij of zij heeft dezelfde problemen die aangepakt moeten worden. Of een personage lijkt juist helemaal niet op jou, maar wordt een rolmodel voor je, want jij wilt ook zo dapper en vindingrijk worden.

Als een meisje of jongen zegt: ‘ik hou niet van lezen!’ moet ik lachen. Ik geloof zulke kinderen niet. Ze eten toch zeker ijs, spelen games en kijken naar interessante films. Met andere woorden: ze doen graag leuke dingen. En lezen is niet alleen werken aan de ontwikkeling van je gevoelens en je persoonlijkheid, maar het is op de eerste plaats heel leuk. En vooral met dat doel schrijven we kinderboeken!

Sergei Makhotin

bottom of page