mailmunch-forms-widget-1003886
 
IBBY%20Europe%20website%20nieuw_edited.p
Library_edited_edited.png

De IBBY-secties in de Europese
landen zijn verenigd in IBBY Europe.

Projecten en activiteiten

IBBY heeft secties in 33 landen in Europa, die verenigd zijn in IBBY Europe. IBBY Europe organiseert een regionale conferentie, geeft een nieuwsbrief uit en beheert de website ibby-europe.org waarop een selectie boeken te vinden is in talen die in Europa worden gesproken. 

Regionale conferentie


IBBY Europe organiseerde in 2017 en 2019 een eendaagse regionale conferentie tijdens de Kinderboekenbeurs in Bologna. Hier kunnen de Europese secties elkaar ontmoeten en worden best practices, inspirerende projecten en kennis uitgewisseld. 

De conferenties gingen over onderwerpen die actueel zijn in heel Europa. In 2017 had de conferentie de titel "Bridging worlds - Reaching out to young refugees with books and stories". Lees hier het verslag van deze dag.  
In 2019 ging de conferentie over meertaligheid onder de titel "Languages in Europe - Children reading in a multilingual environment".  Lees hier het verslag en bekijk hier de verschillende presentaties. 

Nieuwsbrief


IBBY Europe verstuurt twee keer per jaar een nieuwsbrief waarin nieuws van de Europese secties wordt gedeeld. De meest recente nieuwsbrief zal op deze pagina onder Actueel worden gedeeld. Eerdere nieuwsbrieven zijn hier te vinden. Ook heeft IBBY Europe een hele actieve Facebookpagina waar vaak interessante berichten op het gebied van kinder- en jeugdliteratuur en leesbevordering worden gedeeld. 

Selectie van boeken in talen
die in Europa worden gesproken

 

Op de website van IBBY Europe is een regelmatig vernieuwde selectie van boeken te vinden in talen die in Europa gesproken worden. Het gaat dus niet alleen om de Europese talen, maar ook enkele talen die door nieuwkomers worden gesproken, zoals Arabisch, Farsi en Dari. De Europese secties kunnen elk jaar vijf nieuwe boeken toevoegen die van hoge literaire en artistieke kwaliteit zijn. Bekijk de collectie hier

Actueel

Nieuwsbrief november 2020

In de nieuwsbrief van IBBY Europe van november 2020 staan berichten uit Spanje van de Spaanse en Catalaanse IBBY-secties, uit Frankrijk, Duitsland, Letland, Litouwen, Slovenië, Rusland, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. 

IBBY Litouwen vertelt over het project Tiny books to the rescue dat ontstaan is in de quarantaine door het coronavirus. Meer dan vijftig illustratoren en kinder-boekenschrijvers werden willekeurig aan elkaar gekoppeld en maakten samen een tiny book: een A4tje dat kinderen zelf thuis kunnen uitprinten en vouwen tot een boekje. Het is een cadeautje aan alle kinderen in Litouwen, om ze op te beuren en iets moois te lezen te geven. Negen tiny books zijn vertaald naar het Engels. Iedereen is welkom om ze te delen en uit te printen. Je vindt de boekjes hier

IBBY Finland deelt een verslag van de Finse schrijfster Katri Tapola over haar bezoek aan het Italiaanse eiland Lampedusa, waar het Silent Books-project is begonnen. Katri Tapola bezocht het eiland in november 2019 tijdens het jaarlijkse IBBY-kamp, waaraan vrijwilligers van over de hele wereld kunnen deelnemen. De vrijwilligers organiseren workshops voor de kinderen op het eiland en mogen meehelpen in de kinder-bibliotheek van Lampedusa. Ook leren de deelnemers meer over wat vrijwilligers op het eiland en van de kinderbibliotheek doen voor de vluchtelingen, die vanuit Noord-Afrika naar Lampedusa komen. Katri beschrijft hoe ze haar verblijf op Lampedusa ervaart, een idee krijgt voor een verhaal en hoe ze later voor een tweede keer naar Lampedusa afreist. Lees het hele verslag hier.

Een aantal IBBY-secties presenteert hun genomineerden voor de H.C. Andersen Awards 2022 en de Outstanding Books for Young People with Disabilities en deelt nieuws over activiteiten en prijzen. 
 

De complete nieuwsbrief vind je hier