International Children’s Book Day 2025

De achtergrond
 

International Children’s Book Day (ICBD) is een activiteit van IBBY-international.

Sinds 1967 wordt op of rond 2 april, de geboortedag van Hans Christian Andersen, de Internationale Dag van het Kinderboek gevierd om de liefde voor lezen te inspireren en aandacht te vragen voor kinderboeken.
 

Elk jaar krijgt een andere Nationale Sectie van IBBY de kans om de internationale sponsor van ICBD te zijn. De sectie kiest een thema en nodigt een prominente auteur uit het gastland uit om een boodschap aan de kinderen van de wereld te schrijven en een bekende illustrator om een poster te ontwerpen. Deze materialen worden op verschillende manieren gebruikt om boeken en lezen te promoten. 
 

Uitgekozen
 

Nationale IBBY-secties kunnen ‘solliciteren’ om sponsor te worden. We zijn buitengewoon trots dat het voorstel van IBBY-Nederland is uitgekozen voor 2025!
 

Het thema en motto van onze poster zijn ontleend aan een gedicht uit de geïllustreerde dichtbundel Alle wensen van de wereld (2021) van auteur Rian Visser en illustrator Janneke Ipenburg, die ook de poster heeft ontworpen.
 

De makers


Rian Visser is kinderboekenschrijver, dichter en grafisch ontwerper. Ze schrijft humoristische en spannende kinderboeken, die perfect aansluiten bij de kinderwereld. Rian Visser is een van de vaste dichters van het tijdschrift DICHTER en ze is de bedenker van het project Raadgedicht. In 2022 ontving Rian Visser een Zilveren Griffel en Gouden Poëziemedaille. Rian Visser is op 17 april 2024 voor twee jaar tot Kinderboekenambassadeur van Nederland benoemd.

Janneke Ipenburg (1979) is een Nederlandse illustrator (en soms schrijver) van kinderboeken. Ze heeft samen met Rian Visser twee dichtbundels gemaakt. Als auteur en illustrator maakte ze de prenten-boeken Het feest en Voor altijd bij jou. Janneke heeft ook gewerkt aan verschillende animatiefilms en werkt nu als character designer aan een grote Chinese stop-motion animatie. In 2023 stond ze op de longlist van World Illustration Awards. Op haar webshop Polderillustraties zijn kaarten en posters te vinden van haar werk.

Foto van Rian Visser door Esther van Heijningen.
 

 

Het startsein

Rian Visser heeft lesmateriaal bij de poster gemaakt voor drie verschillende leeftijdsgroepen. Daarnaast verbinden we een internationale wedstrijd aan de poster, die zowel nationaal als internationaal verspreid zal worden. 

De poster presenteren we op 2 april 2025 tijdens Lezen Centraal en dan geven we ook het startsein voor alle activiteiten daaromheen.