Zomernummer ‘Literatuur zonder leeftijd’

Pippi is jarig en dat zal in het zomernummer van ‘Literatuur zonder leeftijd’ te merken zijn. Sara Van den Bossche gaat in haar artikel ‘In het spoor van Pippi Langpippikous’ na hoe de receptiegeschiedenis van Astrid Lindgrens Pippi-trilogie in het Nederlandse taalgebied is geweest. Bettina Kümmerling-Meibauer laat zien hoe Pippi in Zweedse en Duitse uitgaven is verbeeld. Helma van Lierop heeft het over de ‘kleindochters’ van Pippi (een analyse van Pippi-achtige figuren in modernere jeugdliteratuur). Linda van Scherrenburg interviewt Martine Schaap, uitgeefster bij Ploegsma, die ervoor zorgt dat de boeken van Pippi beschikbaar blijven én redacteur Dominique Riaskoff over het vertalen van Astrid Lindgren. Sara Van den Bossche is op bezoek gegaan bij Rita Verschuur en haar onder meer gevraagd naar haar visie op het vertalen van het werk van Astrid Lindgren.

Dit zijn slechts de artikelen uit het themadeel van het zomernummer. Er is nog veel meer te lezen. De Annie M.G. Schmidtlezing van Els Beerten én een interview met haar door Eline Rottier én een bespreking van haar laatste boek, ‘Eén mens is genoeg’, door Maaike Vaes. Maar ook de Woutertje Pieterselezing (uitgesproken door Tamara Bos), een bijdrage over Diet Huber (door Jant van der Weg), een bijdrage over prentenboeken over het scheppingsverhaal (Carlijn Fransen en Karen Woets), en een poging om antwoord te geven op de vraag ‘Hoe recensenten illustraties in prentenboeken beoordelen’ (Inger Bos). Hans Boel analyseert de trilogie van Edward van de Vendel,  op zoek naar ‘Terugkerende bouwstenen’ in ‘De dagen van de bluegrassliefde’,’Ons derde lichaam’ en ‘Oliver’.

Vier belangrijke vakpublicaties worden kritisch besproken: ‘Een land van wijs en waan’, ‘De verbeelders’, ‘Kinderprenten, volksprenten, centsprenten, schoolprenten’ en ‘Never-ending stories.

Kortom: een heel dik nummer. Ging de redactie bij het voorjaarsnummer al ver over het aantal pagina’s, nu doen ze er zelfs nog een schepje bovenop.

Het zomernummer wordt begin augustus aan de abonnees verzonden. Losse nummers zijn ook te bestellen (via het IBBY-secretariaat: ibby-nederland@planet.nl).

Reacties plaatsen kan niet meer.

Spring naar toolbar