Shortlist Jenny Smelik-IBBY Prijs 2020

De shortlist van de Jenny Smelik-IBBY Prijs 2020 is bekend. De prijs heeft tot doel boeken onder de aandacht te brengen waarin culturele diversiteit een vanzelfsprekende rol speelt en waarin het beeld van de verschillende culturen opbouwend in plaats van problematiserend is. Sinds 1998 gebeurt dit elke twee jaar. Op 13 november wordt de uitslag bekendgemaakt. 

De jury van de Jenny Smelik-IBBY Prijs 2020, bestaande uit Liesbeth ten Houten, Anne Klomberg, Eline Rottier, Susan Venings en Janneke van der Veer, heeft zich gebogen over 56 ingezonden boeken. Conform de doelstelling zijn de boeken vooral beoordeeld op de wijze waarop (etnisch-)culturele diversiteit een rol speelt. Daarnaast is gekeken naar het voorkomen van andere vormen van diversiteit, zoals gender en seksuele geaardheid. Literaire kwaliteiten speelden eveneens een rol bij de selectie. 

Na verschillende selectierondes bleef een shortlist van zes titels over. Stuk voor stuk kanshebbers voor de Jenny Smelik-IBBY Prijs 2020.

Simon van der Geest – Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle (Querido, 2019)
Met illustraties van Karst-Janneke Rogaar

Hoofdpersoon Eva gaat in Suriname op zoek naar haar biologische vader. Haar kennismaking met het land van haar vader is positief en geloofwaardig beschreven. Dat geldt ook voor de culturele verschillen die Eva ervaart. Via haar observaties is diversiteit op een subtiele en ook opbouwende manier in het verhaal verweven. Van belang hierbij is de sfeer van vriendschap en liefde, waar het uiteindelijk allemaal om draait. 

Alyssa Hollingsworth –Van niets naar iets (Lemniscaat, 2018)
Vertaald door P.V. Biermée

Geholpen door zijn Amerikaanse vrienden stelt Sami, die met zijn grootvader vanuit Afghanistan naar Amerika is gevlucht, alles in het werk om het gestolen muziekinstrument van zijn grootvader terug te krijgen. Een ontroerend, goed geschreven verhaal, dat een brede blik biedt op de Amerikaanse samenleving in al haar culturele verscheidenheid. Daarbij laat het zien dat vriendschap sterker is dan rassenhaat. 

Jessica Love – Julian is een zeemeermin (Uitgeverij Randazzo, 2019)
Vertaald door Loes Randazzo

Dit prentenboek gaat over Julian die in de metro drie zeemeerminnen ziet en vervolgens niets liever wil dan zelf ook een zeemeermin zijn. Rijke, sfeervolle prenten vertellen, ondersteund door enkele regels tekst, hoe Julian met hulp van zijn oma zijn wens realiseert. Overtuigend laat het prentenboek zien dat iedereen mag zijn wie hij wil. In dit boek is diversiteit een vanzelfsprekend gegeven.   

Zanib Mian – Planeet Omar : problemenmagneet (Uitgeverij Volt, 2019)
Met illustraties van Nasaya Mafaridik. Vertaald door Edward van de Vendel

In een pakkende stijl – met dank aan de vertaler – worden de belevenissen gevolgd van de pas verhuisde Omar en zijn familie. Zowel op school als in de buurt is sprake van vooroordelen in verband met de religieuze achtergrond van het gezin, maar door de positieve opstelling van de verschillende gezinsleden worden de contacten allengs vriendschappelijk. Het boek geeft een boeiend inkijkje in het leven van een geïntegreerd moslimgezin. Culturele en godsdienstige informatie is op natuurlijke wijze in het verhaal verwerkt. Sterk punt is dat het boek ook toegankelijk is voor minder geoefende lezers.

Benjamin Alire Sáenz – De onverklaarbare logica van mijn leven (Blossom Books, 2018)
Vertaald door Elise Kuip

Een liefdevol verhaal over de Amerikaanse Sal die geadopteerd is door een Mexicaanse vader. Aan het eind van de middelbare school begint hij zich steeds meer af te vragen wie hij is en welke rol zijn afkomst speelt. Is hij Amerikaans-Mexicaans of Mexicaans-Amerikaans? Cultuurverschillen vormen een substantieel en authentiek onderdeel van het verhaal. De homoseksualiteit van de vader, steun en toeverlaat voor Sal en zijn vrienden, is een vanzelfsprekendheid. 

Janneke Schotveld – De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes
(Van Holkema & Warendorf, 2018)

Met illustraties van Thé Tjong-Khing, Georgien Overwater, Peter-Paul Rauwerda, Linde Faas, Alex Wolf, Marieke Nelissen, Lisa van Winsen, Marijke Klompmaker, Annet Schaap, Pyhai, Djenné Fila, Milja Praagman, Martijn van der Linden, Kees de Boer en Marja Meijer

De gebruikelijke rolpatronen zoals die voorkomen in klassieke sprookjes worden in deze moderne, fraai geïllustreerde sprookjesbundel op tal van manieren doorbroken. Zo is er een dappere ridster die een knappe prins redt van zijn overbezorgde ouders, een homoseksueel koningspaar dat een kindje wil en werken er lakinnen aan het hof in plaats van lakeien. Originele verhalen waarin diversiteit vrolijk en humoristisch is verwerkt. Een boek dat veel aanknopingspunten biedt om diversiteit en rolpatronen aan de orde te stellen.

Lees hier meer over de Jenny Smelik-IBBY Prijs en eerdere winnaars van de prijs. 

Reacties plaatsen kan niet meer.

Spring naar toolbar