Toin Duijx ‘honorary member’ van IBBY-International

IBBY-Nederland feliciteert Toin Duijx van harte met het erelidmaatschap dat hem door het bestuur van IBBY-International is toegekend. Het bijbehorende diploma zal aan hem worden uitgereikt tijdens het tweejaarlijkse internationale IBBY-congres dat door het coronavirus niet in september 2020, maar een jaar later, in 2021, zal plaatsvinden. Lees meer

Bekendmaking Nominaties Astrid Lindgren Memorial Award 2021 door IBBY-Nederland

Het IBBY-bestuur heeft een besluit genomen over de nominaties van IBBY-Nederland voor de ALMA 2021.

In de categorie Nederlandse auteurs nomineert IBBY-Nederland voor de derde keer Edward van de Vendel. In de categorie illustratoren handhaaft IBBY-Nederland haar nominatie van vorig jaar: Annemarie van Haeringen. Voor de categorie ‘buitenland’ nomineert IBBY-Nederland traditiegetrouw de Internationale Jugendbibliothek München. Daarnaast wordt auteur en leesbevorderaar Aidan Chambers opnieuw voorgedragen. De winnaar wordt bekendgemaakt in april 2021 tijdens de kinderboekenbeurs in Bologna.

De ALMA is in 2002 ingesteld ter nagedachtenis aan de in dat jaar overleden Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt en bedraagt 5 miljoen Zweedse kronen. Vanuit diverse organisaties op het gebied van de kinder- en jeugdliteratuur vanuit de hele wereld worden kandidaten aangedragen. In aanmerking komen auteurs, illustratoren, verhalenvertellers en leesbevorderaars.

Lees meer op de website.

Internationale erkenning voor Sylvia Weve en Toon Tellegen bij H.C. Andersen Awards

De Hans Christian Andersen Awards zijn tijdens de online persconferentie van IBBY International bekendgemaakt. De H.C. Andersen Award is de hoogste internationale onderscheiding in de jeugdliteratuur. De prijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een auteur en aan een illustrator die met hun oeuvre een belangrijke en blijvende bijdrage hebben geleverd aan de jeugdliteratuur.

Uit 34 auteurs en 36 illustratoren, allen genomineerd door nationale IBBY-secties, koos de jury een shortlist. Wij zijn heel trots dat Sylvia Weve, genomineerd door IBBY-Nederland, op de shortlist van zes illustratoren staat. Dit betekent dat haar werk internationale aandacht en erkenning krijgt.
Een presentatie van de shortlist is hier te vinden.

De jury stelde daarnaast een lijst samen met aanbevelingen van door hen hooggewaardeerde boeken van een aantal genomineerden. Op deze lijst van twintig boeken staat Mijn vader van Toon Tellegen, die als auteur genomineerd werd door IBBY-Nederland. De jury benoemt dat zij deze ‘belangrijke en uitstekende boeken’ speciaal onder de aandacht wil brengen in de hoop dat vertalingen door vele kinderen ter wereld gelezen kunnen worden.

De winnaars van de H.C. Andersen Awards 2020 zijn de Amerikaanse auteur Jacqueline Woodson en illustrator Albertine uit Zwitserland. Lees hier meer over de twee laureaten en hun werk en bekijk het persbericht.

IBBY-Asahi Reading Promotion Award 2020

De IBBY-Asahi Reading Promotion Award wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een organisatie die bijzonder werk verricht op het gebied van leesbevordering en daarbij een blijvende bijdrage levert aan het bijeenbrengen van kinderen en boeken.

Dit jaar gaat de Award naar Casa Cuna Cuenteros in Argentinië, een leesbevorderingsproject uit Buenos Aires dat gerund wordt door vrijwilligers. Zij lezen voor in een kinderziekenhuis en organiseren daar leesbevorderingsactiviteiten voor de kinderen en hun ouders. Vaak zijn dit families voor wie boeken niet vanzelfsprekend zijn. De organisatie heeft er o.a. voor gezorgd dat ook deze families het plezier van lezen ontdekt hebben en toegang hebben tot boeken en dat er in het hele ziekenhuis een actieve betrokkenheid is ontstaan bij de voorleesactiviteiten. Het programma wordt inmiddels ook uitgevoerd op andere locaties in de stad.
Lees hier meer over de winnende organisatie en bekijk de bekendmaking tijdens de persconferentie.

IBBY-Nederland nomineerde het project Stap op de Rode Loper! dat vmbo-leerlingen in contact brengt met schrijvers en literatuur door ze een gevarieerd programma aan te bieden met workshops en optredens, voorbereiding in de klas en een vervolgtraject met lesideeën. Lees hier meer over deze nominatie.

Marit Törnqvist wint de IBBY-iRead Outstanding Reading Promoter Award 2020

Marit Törnqvist en Zhu Yongxin uit China hebben de IBBY-iRead Outstanding Reading Promoter Award 2020 gewonnen. Voor de 1ste editie van deze grote internationale prijs nomineerde IBBY-Nederland schrijver en illustrator Marit Törnqvist, die zich op vele manieren inzet voor de leesbevordering van kinderen in Nederland en wereldwijd. Ze is een drijvende kracht geweest achter verschillende projecten waar tienduizenden vluchtelingen verwelkomd werden met een boek in hun eigen taal. In Nederland was dit de bloemlezing Een boek voor jou. Ze gebruikt boeken en verhalen als manier om een brug te bouwen tussen culturen in een wereld die steeds meer polariseert.
 
Van Nairobi tot Tokyo, van de jungle van Suriname tot de sloppenwijken van Teheran tot een kinderafdeling van een Amsterdams ziekenhuis – steeds weer brengt ze verhalen bij kinderen die ze hard nodig hebben om er hoop uit te putten.
 
Marit Törnqvist inspireert met haar bevlogenheid leesbevorderaars zich in te zetten om het lezen op nieuwe manieren te promoten door niet het boek maar de leeservaring van het kind centraal te stellen.
 
Törnqvist wint met de prijs 200.000 RMB Yuan (ruim 25.000 euro). Ook mag ze een bedrag van 150.000 RMB Yuan (19.000 euro) besteden aan een non-profit project van haar keuze, dat gericht is op het lezen van kinderen. Zij heeft gekozen om Read with Me in Iran te steunen, een organisatie waarmee Marit regelmatig samenwerkt en die zich met leesbevorderingsprojecten inzet voor kwetsbare kinderen in Iran.
 
Kijk hier voor meer informatie over de prijs en bekijk hier het filmpje van de bekendmaking van de winnaars tijdens de online persconferentie van IBBY International.

Lees meer

Foto: Bilal Mohammadi

Spring naar toolbar