bib_bienale-ilustracii-bratislavaIn het najaar 2017 vindt de 26ste editie van de Biënnale van Bratislava (Slovakije) plaats. Deze internationale illustratorententoonstelling is van september tot oktober te zien in Bibiana, het Internationale Huis voor Kunst voor Kinderen in Bratislava. Tijdens de Biënnale wordt ook de prestigieuze Grote Prijs BIB uitgereikt, samen met vijf Gouden Appels en vijf Medailles voor de beste illustraties uit de tentoonstelling.

IBBY-Nederland verzorgt, in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds, de Nederlandse selectie voor de inzending van origineel werk van maximaal tien Nederlandse illustratoren. Illustratoren kunnen dus niet individueel voor deze tentoonstelling werk insturen.

De selectie commissie heeft stapels boeken door haar handen laten gaan en na lang overleggen een selectie van maar liefst vijftien illustratoren gemaakt, die ingezonden zullen worden voor de tentoonstelling. En nu maar afwachten of de internationale jury in september één of meer van onze illustratoren zal verblijden met een bekroning.

Henriette Boerendans, Daar buiten slaapt een aap (uitg. Gottmer)
Irene Goede, Erop of eronder (tekst: Anne Pek) (uitg. Gottmer)
Annemarie van Haeringen, De parkiet, de zeemeermin en de slak (uitg. Leopold)
Alice Hoogstad, Mijn oma is een ooievaar (uitg. Lemniscaat)
Philip Hopman, Hubert de Givenchy (uitg. Leopold)
Yvonne Jagtenberg, Links of rechts? (uitg. Rubenstein)
Martijn van der Linden, Tangramkat (tekst: Maranke Rinck) (uitg. Lemniscaat)
Merlijne Marell, Schobbejacques en de 7 geiten (uitg. Loopvis)
Yke Reeder, Wapper (tekst: Sytse Jansma) (uitg. Afûk)
Roelof van der Schans, Het meisje met de rode paraplu (tekst: diverse auteurs) (uitg. Wijdemeer & Aed Levwerd)
Ingrid & Dieter Schubert, Opvrolijkvogeltje (tekst: Edward van de Vendel) (uitg. Lemniscaat)
Ludwig Volbeda, De vogels (tekst: Ted van Lieshout) (uitg. Leopold)
Sylvia Weve, Arme rijk (tekst: Bette Westera) (uitg. Gottmer)
Arnoud Wierstra,Babel (uitg. Gottmer)

bib-2017-01 001bib-2017-06  bib 04  bib-2017-10   babel_-_9789025765514  daar buiten slaapt een aap  erop of eronder  parkiet  GM_Givenchy_cvr.indd  tangram  schobbejacques  Wapper-Yke-Reeder-Afuk  opvrolijk    de_vogels_cover  armerijk

 

Persbericht: 26ste Biënnale Bratislava 2017

In het najaar 2017 vindt de 26ste editie van de Biënnale van Bratislava (Slovakije) plaats. Deze internationale illustratorententoonstelling is van september tot oktober te zien in Bibiana, het Internationale Huis voor Kunst voor Kinderen in Bratislava. Tijdens de Biënnale wordt ook de prestigieuze Grote Prijs BIB (ter waarde van 3000 $) uitgereikt, samen met vijf Gouden Appels en vijf Medailles voor de beste illustraties uit de tentoonstelling.

IBBY-Nederland verzorgt, in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds, de Nederlandse selectie voor de inzending van origineel werk van maximaal vijftien Nederlandse illustratoren. Illustratoren kunnen dus niet individueel voor deze tentoonstelling werk insturen.

Er is een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet zijn wil men in aanmerking komen voor beoordeling door de selectiecommissie van IBBY:

 • Er kunnen alleen illustraties uit boeken die werden gepubliceerd bij een reguliere uitgeverij (niet in eigen beheer) naar Bratislava ingestuurd worden.
 • Alleen boeken die verschenen zijn na 1 januari 2015 komen in aanmerking.
 • Per illustrator kunnen er maximaal tien illustraties geselecteerd worden. Meestal worden minder illustraties door de commissie geselecteerd. De illustraties komen allemaal uit één titel. Er zijn ook nog enkele praktische voorwaarden, maar die krijgt men toegestuurd als men tot de geselecteerden behoort.

Illustratoren en/of uitgevers die een boek onder de aandacht van de selectiecommissie willen brengen, kunnen vóór 1 maart één exemplaar van dat boek aan IBBY-Nederland sturen (het boek blijft vervolgens eigendom van IBBY-Nederland; wordt het boek geselecteerd dan gaat het naar Bratislava, valt het buiten de selectie dan wordt het gebruikt binnen één van de IBBY-projecten):

FSW, Pedagogische Wetenschappen
Afd. AGP, Toin Duijx (IBBY)
Wassenaarseweg 52
2333 AK Leiden

Voor eind maart wordt bekend gemaakt welke illustratoren geselecteerd zijn voor de Nederlandse inzending van de Biennial of Illustrations Bratislava (de originelen moeten vóór 30 april naar Bratislava verstuurd worden). De centrale verzending van de originelen van alle geselecteerde illustratoren verloopt via het Nederlands Letterenfonds.

********

25ste Biënnale Bratislava 2015

De internationale jury van de Biennial of Illustrations Bratislava 2015 heeft de Grand Prix BIB, de Gouden Appels en de Gouden Plaques bekend gemaakt. Een gouden Plaques gaat dit jaar naar Annemarie van Haeringen voor haar prentenboek Sneeuwwitje breit een monster.

De prijs van de kinderjury ging naar Martijn van der Linden (uit het boek Jonas en de visjes van Kees Poon van Harm de Jonge).

Er was werk van 355 illustratoren uit 50 landen ingestuurd.

De Biënnale van Bratislava is de grootste, bekendste en ook meest prestigieuze tentoonstelling voor illustratoren van kinder- en jeugdliteratuur. De 25e editie van de internationale illustratorententoonstelling is tot 25 oktober 2015 te zien in The House of Arts in Bratislava.Op de website van de BiB zijn de overige winnaars te bekijken.

De Nederlandse selectie hing er erg mooi bij. Enkele overzichtsfoto’s:

IMAG2216 IMAG2218 IMAG2219 IMAG2221 IMAG2222 IMAG2223

25ste Biënnale Bratislava

In het najaar 2015 vindt de 25ste editie van de Biënnale van Bratislava (Slovakije) plaats. Deze internationale illustratorententoonstelling is van september tot oktober te zien in Bibiana, het Internationale Huis voor Kunst voor Kinderen in Bratislava. Tijdens de Biënnale wordt ook de prestigieuze Grote Prijs BIB (ter waarde van 3000 $) uitgereikt, samen met vijf Gouden Appels en vijf Medailles voor de beste illustraties uit de tentoonstelling.

IBBY-Nederland verzorgt, in samenwerking met het Nederlands Letterenfonds, de Nederlandse selectie voor de inzending van origineel werk van maximaal tien Nederlandse illustratoren. Illustratoren kunnen dus niet individueel voor deze tentoonstelling werk insturen.

De selectie commissie heeft stapels boeken door haar handen laten gaan en na lang overleggen een selectie van maar liefst vijftien illustratoren gemaakt, die ingezonden zullen worden voor de tentoonstelling. En nu maar afwachten of de internationale jury in september één of meer van onze illustratoren zal verblijden met een bekroning.

 1. Floor Rieder (De avonturen van Alice in wonderland & Alice in spiegelland, auteur Lewis Carroll, uitgeverij Gottmer)
 2. Jan Jutte (Andersen. Sprookjes en verhalen, uitgeverij Lemniscaat)
 3. Sylvia Weve (Doodgewoon, auteur Bette Westera, Uitgeverij Gottmer)
 4. Marit Törnqvist (Fabians feest, Uitgeverij CPNB)
 5. Philip Hopman (Ga toch fietsen!, auteur Joukje Akveld, uitgeverij Querido)
 6. Alex de Wolf (Het verhaal van Hans Brinker, auteur Mariska Hammerstein, gebaseerd op een oude legende, uitgeverij Ploegsma)
 7. Alice Hoogstad (Monsterboek, uitgeverij Lemniscaat)
 8. Annemarie van Haeringen (Sneeuwwitje breit een monster, uitgeverij Leopold)
 9. Henriëtte Boerendans ( Nul is een raar getal, uitgeverij Gottmer)
 10. Martijn van der Linden (Jonas en de visjes van Kees Poon, auteur Harm de Jonge, uitgeverij Hoogland & Van Klaveren)
 11. Ingrid & Dieter Schubert (Piepkleine muis, Uitgeverij Lemniscaat)
 12. Marije Tolman (Springende pinguïns en lachende hyena’s, met woorden van Jesse Goossens, uitgeverij Lemniscaat)
 13. Fleur van der Weel (Bibi’s doodgewone dierenboek, auteur Bibi Dumon Tak, uitgeverij Querido)
 14. Sanne te Loo (De duik, auteur Sjoerd Kuyper, uitgeverij Lemniscaat)
 15. Gertie Jaquet (Hiep hiep Haas!, auteur Annemarie Bon, uitgever Moon)
 1.   Opmaak 1  bib 03  bib 04  bib 05  bib 06  bib 07  bib 08   bib 09    bib 12  bib 13  bib 14  bib 15  bib 10  bib 11bib 01

Spring naar toolbar