Op woensdag 10 mei houdt Rindert Kromhout in het Kinderboekenmuseum in Den Haag de Annie M.G. Schmidtlezing 2017. De titel van zijn lezing luidt: De rattenvanger van Weesp. Om de strekking ervan te duiden citeerde Kromhout uit zijn Soldaten huilen niet: ‘Europa is geweldig, met al zijn schrijvers en schilders en componisten. Die zouden de mensen achterna moeten lopen, dat zouden de echte leiders moeten zijn. Lees! Luister! Kijk! En je zult veel beter begrijpen waarom andere mensen doen en denken zoals ze doen en denken.

rindertRindert Kromhout (Rotterdam, 1958) volgde een opleiding tot kleuterleider, hoewel hij nooit voor de klas heeft gestaan. In 1978 debuteerde hij met het verhaal ‘Het drakenhuwelijk’, dat in de Donald Duck verscheen. Sinds 1982 schrijft hij fulltime, voor alle leeftijden: verhalen over Kleine Ezel voor de allerjongsten; die over de tweeling erge Ellie en nare Nellie voor beginnende lezers en de veelgeprezen Bloomsbury-trilogie voor jongvolwassenen. Voor het eerste deel uit die reeks, Soldaten huilen niet (2010), kreeg hij zowel de Gouden Lijst als de Thea Beckman-prijs. In 2016 verscheen zijn recentste boek: Een Mann. Op humoristische wijze verwerkt Kromhout zijn milde maatschappijkritiek in zijn werk dat zich kenmerkt door de fantastische verwikkelingen en de merkwaardige karakters.

Praktische informatie:

De lezing begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en wordt gehouden in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Na afloop wordt een drankje aangeboden. Toegang bedraagt € 8,50. Het aantal plaatsen is beperkt. Kaarten zijn online te bestellen bij het kinderboekenmuseum.

 

Meer informatie over de Annie M.G. Schmidtlezingen:

De Annie M.G. Schmidtlezing is een begrip in de wereld van de kinder- en jeugdliteratuur. Veel bekende auteurs uit Nederland en Vlaanderen hebben in de afgelopen jaren de lezingen verzorgd, onder wie Paul Biegel, Imme Dros, Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen, Bart Moeyaert, Marita de Sterck, Edward van de Vendel en Gideon Samson.

Toen de Annie M.G. Schmidt-leerstoel voor kinder- en jeugdliteratuur in Leiden in 2013 werd opgeheven, dreigde er een einde te komen aan de lezing, maar dankzij het Kinderboekenmuseum kon de traditie worden voortgezet. De lezing wordt  georganiseerd in samenwerking met Stichting Lezen, het Nederlands Letterenfonds en de Stichting IBBY-Nederland, onder meer uitgever van de publicatiereeks Literatuur zonder leeftijd, waarin de lezing traditioneel gepubliceerd wordt.

2000      Imme Dros – De kleren en de keizer
2001      Bart Moeyaert – Afscheid, altijd afscheid
2002      Joke van Leeuwen – De eerste dingen
2003      Anne Provoost – En dan nu het slechte nieuws. Het kind als antagonist
2004      Peter van Gestel – Dromen, sprookjes en verhalen
2005      Paul Biegel – Hoe vertellen we het onze kinderen ?
2006      Edward van de Vendel – Over adem
2007      Rita Verschuur – De A van Astrid en Annie
2008      Gerda Dendooven – Lege dozen, halve kinderen.
2009      Sjoerd Kuyper – Het nieuwe uitgeven en mijn oude schrijversneus.
2010      Marita de Sterck – The amazing distance, een pleidooi voor het vreemde en de bevreemding in de (jeugd)literatuur.
2011      Floortje Zwigtman – Het weven van een web. Hoe schrijven gaat en waarom fictie gevaarlijk is
2012      Daan Remmerts de Vries – De lege ruimte – Een monster of een mogelijkheid
2013      Ted van Lieshout – Kinderen kunnen de pot op!
2014      Gideon Samson – Messen en scharen zijn kindergevaren
2015      Els Beerten – ‘En als we eens op aarde bleven?
2016      Harm de Jonge – Het paradijs van de fantasie. Van het fluitketeltje van Annie MG tot de paddoknabbels van Alice in W.

Spring naar werkbalk